Lokaal mist en gladheid, later zon

20-01-2020 JOURE – In het zuiden en oosten komt (dichte) mist voor. Elders is, met uitzondering van het noorden, noordwesten en Zeeland kans op gladheid. Overdag lost de mist op en breekt de zon door. In het zuiden en oosten kan de mist hardnekkig zijn. Het wordt 3-7 graden. De komende dagen is het rustig weer met een afwisseling van mist, wolkenvelden en zonneschijn. Het wordt 6-7 graden.

In Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel komt dichte mist voor. Lokaal is het zicht minder dan 100 meter. Door bevriezing van natte wegdelen is het lokaal in het zuiden en oosten ook glad. Vooral koude plekken, bruggen en viaducten, kunnen glad zijn. De gladheid verdwijnt in de loop van de ochtend. 

Vanochtend lost de mist geleidelijk op en zijn er flinke perioden met zon. In het zuiden en oosten kan het lang grijs blijven en gaat de mist over in laaghangende bewolking. Het blijft droog.

Vanmiddag zijn er perioden met zon. In het zuidoosten komt regionaal laaghangende bewolking voor. In het noorden raakt het geleidelijk bewolkt. De wind waait zwak tot matig uit het westen tot zuidwesten, in het zuiden is nagenoeg geen wind. De temperatuur stijgt naar 5-6 graden, in het westen wordt het 7 graden. In hardnekkige grijze gebieden blijft het kwik steken bij een graad of 3.

Vanavond en vannacht is er een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. Het blijft droog en op veel plaatsen wordt het mistig. De temperatuur daalt in het noorden en westen van het land naar waarden rond of iets boven het vriespunt. In het midden, oosten en zuiden gaat het 1 tot 3 graden vriezen. Lokaal is weer kans op gladheid door bevriezing.

Morgen komt in de ochtend weer regionaal mist voor. De grootste kans maakt het midden en zuiden van het land. De grijzigheid verdwijnt geleidelijk en de zon breekt op veel plaatsen door. 

In de middag zijn er flinke perioden met zon en dan vooral in het zuiden en midden van het land. In het noorden en later ook in het midden is het meest bewolkt. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige westen- tot zuidwestenwind. In het zuiden waait het niet of nauwelijks. De temperatuur stijgt naar 5-6 graden en dat is een hele normale temperatuur voor de tijd van het jaar.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag breidt de bewolking zich verder naar het zuiden uit. In het zuiden is het nog lang helder en daar gaat het licht vriezen met minima tot -2 graden. In het midden en oosten ligt het kwik rond het vriespunt en in het westen en zeker in het noorden blijft de temperatuur 1-3 graden boven nul.

Woensdag is het grijs, bewolkt en nevelig. In de middag breekt in het noorden de zon geregeld door, elders blijft het bewolkt. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige noordenwind. In het zuiden blijft het nagenoeg windstil. De temperatuur stijgt naar 6-7 graden. Aan de westkust kan het lokaal 8 graden worden.

Donderdag begint de dag in het noorden grijs met mist. De mist verdwijnt in de loop van de ochtend en dan volgt een dag met een afwisseling van wolkenvelden en af en toe zonneschijn. Het blijft wederom droog en er waait en zwakke zuiden- tot zuidoostenwind. De temperatuur stijgt wederom naar 6-7 graden.

Vrijdag is er een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. Het blijft wederom droog en er waait een zwakke en in het noorden een matige zuidwestenwind. Aan de temperatuur verandert niets, want het wordt opnieuw 6-7 graden.

In het weekend is het zaterdag nog rustig weer met in de ochtend kans op mist. In de middag breekt af en toe de zon door. Het wordt 7-8 graden en er waait een zwakke tot matige zuidenwind. Zondag neemt de zuidwestenwind flink in kracht toe en stijgt de kans op regen. De temperatuur komt in de middag uit tussen 8 en 10 graden.

Volgende week is het wisselvallig en vrij zacht met temperaturen van 9-10 graden. Winterweer is nog steeds ver te zoeken.