LF2018 is een feest van ons allemaal


28-11-2017 JOURE – De regio-ambassadeurs van Leeuwarden-Fryslân 2018 (LF2018) zijn al aan het aftellen. Op 26 en 27 januari vindt het openingsweekend van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa plaats: de aftrap van een cultureel feestjaar voor de hele provincie. Een jaar lang vertegenwoordigen regio-ambassadeurs het festijn vanuit plaatselijke informatiepunten. Ook in De Fryske Marren zijn infopunten geopend.

Geertje Bouma-Posthuma, werkzaam bij VVV De Friese Meren-Gaasterland, heeft samen met ruim veertig andere vrijwilligers de taak ‘regio-ambassadeur’ op zich genomen. Op haar infopunt, gevestigd in bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum, is ze het eerste aanspreekpunt voor inwoners en bedrijven die ideeën hebben voor Leeuwarden-Fryslân 2018, een project of activiteit willen beginnen of gewoon informatie zoeken. “Niet alleen Leeuwarden, maar de cultuur van onze hele provincie staat volgend jaar internationaal in de schijnwerpers.

Daarom vinden we het belangrijk dat er overal informatiepunten zijn”, zegt Geertje. Infopunten binnen gemeente De Fryske Marren zijn ondergebracht in de VVV-kantoren en bibliotheken van Joure, Lemmer, Langweer, Oudemirdum, Balk, Terherne, Sint Nicolaasga en Sloten. Joure heeft een extra infopunt bij Miks Welzijn. Onlangs is er ook een infopunt in het Woudagemaal in Lemmer geopend.

Van iedereen, voor iedereen
Het komende jaar worden in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 talloze grote evenementen en activiteiten georganiseerd. En die vinden niet alleen in de hoofdstad plaats. Zestig procent speelt zich elders in de provincie af. Op de agenda staan onder andere een tentoonstelling over de kunstenaar Escher, een expositie over Mata Hari, de reuzen van theatergezelschap Royal de Luxe en de voorstelling Stormruiter, waarin Friese paarden de hoofdrol spelen. Nog steeds komen er nieuwe projecten bij. “LF2018 heeft voor iedereen iets te bieden en iedereen kan deelnemen. Door zelf iets te organiseren, door samen met anderen kunstwerken te maken of door te helpen bij de voorbereiding en organisatie bijvoorbeeld. Er is van alles mogelijk. Je kunt bij een infopunt terecht voor het complete programma, maar je bent ook van harte welkom als je een project wilt opstarten of subsidie wilt aanvragen. Wij verwijzen je dan door naar de juiste plek binnen het netwerk van LF-2018”, aldus Geertje.

Mienskip is het sleutelwoord
De regio-ambassadeurs zijn stuk voor stuk enthousiastelingen met hart voor Friesland. Samen willen ze Leeuwarden-Fryslân 2018 tot een groot succes maken. Juist die betrokkenheid bij de naaste omgeving overtuigde de Europese jury om Leeuwarden en Friesland te verkiezen tot Culturele Hoofdstad van 2018. “Mienskip is het sleutelwoord van LF2018. De mienskip moet meedoen om het festijn te laten slagen. We roepen dan ook alle inwoners, verenigingen, ondernemers, (culturele) instellingen, organisaties en scholen in De Fryske Marren op om er deel van uit te maken. Met elkaar kunnen we laten zien hoe wij Friezen het leven vieren in theater, muziek, komedie, dans en kunst. Hoe we samen bouwen aan een duurzame wereld en hoe we ons gedachtegoed doorgeven aan de volgende generatie.”

Initiatieven uit de Mienskip
Gedreven vertelt Geertje verder: “In De Fryske Marren staan al diverse mienskipsinitiatieven gepland. Zoals de geluidenkunstenexpositie Lûd in het Rijsterbos, het kunstproject The Colorfield Performance in Sloten en Under de Toer, het unieke verhaal van de kerken in de gemeente. Maar ook Leen een Fries, een online platform voor uitwisseling. Bezoekers en toeristen kunnen op stap met de plaatselijke bewoners en horen zo de mooiste verhalen. Dat kan over van alles gaan. Maar juist de ontmoeting met elkaar maakt het zo bijzonder. Leeuwarden-Fryslân 2018 biedt talrijke kansen en er komen zoveel mensen uit heel Europa op bezoek. Het wordt schitterend. Friesland komt op de kaart, daar zorgen we samen voor!”

Meedoen
Heeft u een idee voor een project? Op de website www.2018.nl kunt u uw idee aanmelden. Voor meer informatie over het aanvragen van subsidie en overige vragen, bent u van harte welkom op één van de informatiepunten of op onze pagina Leeuwarden-Fryslân 2018.