Lezing Maxim Februari

10-03-2020 JOURE – Maxim Februari is een van de helderste stemmen aan het literaire firmament. Met zijn milde ironie verleidt hij de (argeloze) lezer in zijn columns, essays en romans. Het thema van de Boekenweek is Rebellen en Dwarsdenkers. In dat thema past hij als filosoof, jurist en schrijver prima. In onze verhitte samenleving is zijn stem een oase van rust en ratio.

O, was ik maar onredelijk, denk ik soms.

Een citaat van Maxim Februari, of beter gezegd een verzuchting over hoe je je denkbeelden kunt overbrengen op je medemens. Nou leidt onredelijkheid meestal tot meer onredelijkheid, maar zijn verzuchting is te begrijpen als je zijn werk leest. Februari heeft ons veel te vertellen en doet dat op zijn kenmerkende toon. Rationeel, licht humoristisch, helder en haarscherp.

In zijn roman Klont uit 2017 verwerkt hij zijn zorgen over de vergaande digitalisering van ons leven. De filosoof in Februari lardeert Klont met bespiegelingen over de mens en de digitale technologie die ons leven, onze privacy bedreigt. Die bespiegelingen staan in een verrassend en aangenaam contrast met de humoristische ondertoon, die bijna Brits aandoet. Daardoor wordt Klont geen waarschuwing voor de digitalisering van de mens, maar een pleidooi voor het dagelijkse geklungel waar we zo goed in zijn.

Tijdens deze avond praat hij over zijn werk en is er alle ruimte om van gedachten te wisselen met hem.

Bibliotheek Joure
Donderdag 12 maart
Vanaf 19.30 uur
Leden € 10,-
Niet-leden € 12,50

Reserveer hier je kaarten