Lente in Nederland vroeg

23-03-2019 JOURE – De lente begint in Nederland en Noord-Duitsland eerder dan waar dan ook zo ver naar het noorden. Ook begint de lente nu gemiddeld drie weken eerder dan een eeuw geleden.

Wanneer begint de lente
De astronomische lente begint als de dag en nacht precies even lang zijn, rond 20 maart. Meteorologen en klimatologen definiëren het begin van de lente op 1 maart, omdat het weer dan vaak, maar lang niet altijd, lente-achtig begint te worden. Je kunt ook een definitie op basis van het weer nemen. Hier hebben we de eerste week met gemiddelde maximumtemperatuur boven de 15 graden gekozen. Een weekgemiddelde is gekozen om een of twee warme dagen, zoals dit jaar in februari, niet het begin te laten bepalen. De 15 graden is een subjectieve maat voor lekker lenteweer. Andere grenzen geven vrijwel dezelfde resultaten, maar verschoven in de tijd.

Trend in het begin van de lente
De datum van de eerste week met weekgemiddelde temperatuur boven de 15 graden is ook duidelijk eerder in het jaar komen te liggen, zie figuur 3. Een eeuw geleden was dit gemiddeld rond half april, maar tegenwoordig schommelt het rond de laatste week van maart, twee tot drie weken eerder. Dit is een logisch gevolg van de opwarming van de aarde en dus ook van Nederland.