Lemster Dickens Festijn 2019: muziek, stoom & sprookjes

16-12-2019 LEMMER – De vierde editie van het Lemster Dickens Festijn, met het thema ‘Lemmer komt op stoom’, werd goed bezocht. Bijna 20.000 bezoekers kwamen genieten van dit winterse evenement in de stijl van de boeken van Charles Dickens. Het centrum van Lemmer stond twee dagen lang bol van livemuziek, straattheater, (kerst)kramen en gezellige eet- en drinkplekken. Populair was het kleine trammetje, dat voor de gelegenheid een route door het dorp reed.

Tevreden kijkt de organisatie van het Lemster Dickens Festijn terug op een gezellig en geslaagd Dickensweekend 2019. De ca. 450 figuranten en acteurs zorgden voor grappen en grollen, reuring en tumult. De bezoekers werden vaak betrokken of verrast door de acteurs, wat hilarische momenten opleverden. Precies hoe de organisatie het voor ogen had, deze vierde editie. Het Schulpenplein was dit jaar een plek van gezellig samen zijn om te luisteren naar Alice Springs en Lord Alberto. Verdeeld over de twee dagen waren ruim 40 muzikale acts te beluisteren. De knusse kerstsfeer op de drukbezochte winterfair rondom de Lemster Tour werd enorm gewaardeerd door bezoekers.

Lemmer kwam op stoom
Uiteraard waren er veel koren en Christmas carols te horen en was het karakter Charles Dickens aanwezig. Lemmer kwam op stoom, het thema van 2019, sloeg goed aan. De Bonkeskudders brachten een stoommachine mee naar Lemmer. En de voor- en tegenstanders van de komst van de tramlijn schudde het publiek meerdere malen per dag op.

De twee looproutes die om het Dok en door de Schans & Leeg liepen, waren goed gevuld.  Kinderen konden zich vermaken op de Vissersburen in het sprookjesbos en bij de Dickens School. Bij de Schans werd ‘gebedeld’ voor Stichting Leukemie. Er is gul gegeven.

Een nieuwe activiteit op vrijdagavond 13 december was een lichtjestocht, georganiseerd samen Stichting Avondvierdaagse Lemmer. Een sfeervolle wandeling tussen het centrum van Lemmer en het Wouda Gemaal, waar ca 180 mensen aan deelnamen.

500 kerstbomen – 2 km verlengkabel
Voor het organiseren van het Lemster Dickens Festijn 2019 is veel inspanning geleverd door ca. 250 vrijwilligers, 500 acteurs/figuranten, 750 personen in diverse muziekale acts en niet te vergeten de Lemster ondernemers, de inwoners van het centrum van Lemmer, de ‘vrienden van Dickens’, en uiteraard de sponsoren! Want wat is er veel werk verzet: plaatsing van 500 kerstbomen, 2 km verlengkabel, 200 meter dranghekken, 400 meter bouwhekken, 60 verkeersborden, 75 wijnvaten, ca 50 marktkramen en dan hebben we het nog niet over de tijd die in repetities is gaan zitten, het plaatsen en maken van de kleding, decors en podia. De organisatie is ontzettend blij met alle inzet van iedereen! Hulde en dank! Door de gezamelijke inspanning is er een festijn van formaat neergezet, een aanwinst voor Lemmer!

Tramlijn wordt gesloten
Door het teveel aan tumult rondom de opening van de stoomtram tijdens afgelopen festijn, wordt de tramlijn weer gesloten. Volgend jaar krijgt het festijn een vervolg op 12 en 13 december 2020, met weer een nieuw (nog te bedenken) thema.

Stichting Lemster Dickens Festijn streeft ernaar om elk jaar het evenement verrassend te houden en mooier te maken. Samen, voor en door. De organisatie bestaat enkel uit vrijwilligers.

Volg nieuws over het Lemster Dickens Festijn via www.lemsterdickensfestijn.nl, facebook of instagram.

De organisatie hoopt u ook volgend jaar weer te mogen te begroeten!