Langer Thuis Wonen begint bij jezelf


22-03-2017 JOURE – Fryske Marren Vitaal, VAC Gaasterland en gemeente De Fryske Marren slaan de handen ineen. Samen zetten zij zich de komende jaren in om het voor ouderen in de gemeente makkelijker te maken om langer in hun eigen woning te blijven wonen. Onder de noemer Langer Thuis Wonen worden de komende tijd diverse activiteiten georganiseerd. Tijdens die activiteiten worden (toekomstige) ouderen voorgelicht over de mogelijkheden en welke rol de inwoner zelf heeft om langer thuis te kunnen wonen. In Sint Nicolaasga is het startschot gegeven tijdens de ledenvergadering van Fryske Marren Vitaal.

Activiteiten
Een lange lunchtafel met ouderen en jongeren bij elkaar, presentaties bij vergaderingen van plaatselijk belang, een excursie naar een beurs. Het is een greep uit de lange lijst van ideeën. In 2017 gaan we op verschillende manieren en momenten aandacht schenken aan het onderwerp Langer Thuis Wonen. Niet alleen over woningaanpassingen, maar ook over de sociale aspecten die komen kijken bij langer thuis blijven wonen.

Onderzoek naar ouderen
In 2016 is onder duizenden 55+’ers in de gemeente een enquête gehouden over dit onderwerp. Willen ouderen liever thuis blijven wonen? En hebben zij al eens nagedacht wat daar bij komt kijken? Of daarover al eens gesproken met familie, buren of vrienden? De uitslag van dit onderzoek is de basis voor de activiteiten die we in 2017 gaan organiseren.

Samenwerken
Gemeente De Fryske Marren, VAC Gaasterland en Fryske Marren Vitaal werken samen om ouderen en hun kinderen of andere mantelzorgers voor te lichten. Elk vanuit hun eigen specialisme. Zo bestaat VAC Gaasterland uit deskundige vrijwilligers die advies geven over de gebruikskwaliteit bij nieuwbouw of renovatie van woningen. Fryske Marren Vitaal is een vereniging van ouderen, voor ouderen, door ouderen. Zij behartigen de belangen voor alle ouderen in onze gemeente op talloze onderwerpen. De gemeente ondersteunt in dit traject beide organisaties met geld, uren of andere middelen.