landinwaarts (natte) sneeuw, morgen veel wind en winterse buien


12-01-2017 JOURE – Soms regent het stevig door en lokaal is 10-20 mm neerslag mogelijk. Later op de avond en vannacht gaat de regen landinwaarts op steeds meer plaatsen over in (natte) sneeuw en kan zich vooral landinwaarts een sneeuwdek vormen. De wind is zwak tot matig en is eerst zuidelijk, later in het noorden oostelijk.

Later in de nacht trekt het neerslaggebied geleidelijk naar Duitsland weg en zal de aanwezige sneeuw langzaam wegsmelten. Tegelijkertijd trekken er vanaf zee enkele winterse buien, mogelijk met korrelhagel, het land binnen. De minima komen iets boven het vriespunt uit. De wind draait gedurende de nacht naar noordwest en trekt aan de westkust aan naar krachtig tot hard. In Zuid-Limburg kan de wind tijdelijk toenemen naar krachtig, 6 Bft, mogelijk met windstoten rond 75 km/h. Dit kan in combinatie met sneeuwval extra hinder opleveren.

Morgenochtend verlaat de (natte) sneeuw ook Limburg. Het is wisselend bewolkt met in de ochtend enkele winterse buien en daarbij in de kustgebieden kans op onweer. In de middag trekt er een neerslaggebied van noordwest naar zuidoost over het land. Landinwaarts kan de neerslag enige tijd in de vorm van natte sneeuw vallen. De maxima liggen rond 5°C. Het wordt in de loop van de dag onstuimig. De west- tot noordwestenwind neemt in de middag snel toe en wordt boven land (vrij) krachtig, aan de kust stormachtig met mogelijk enige tijd noordwesterstorm, 9 Bft. Daarbij komen vooral in de kustprovincies zware windstoten voor van 75-90 km/uur, aan zee 90-100 km/uur. (Bron: KNMI)