Landbouwpercelen Fryske Marren ingezaaid met vezelhennep

25-04-2022 JOURE – Voor GreenInclusive zijn de hectische weken inmiddels aangebroken. Afgelopen week is het oogstseizoen van start gegaan met het zaaien van de eerste percelen. Op ruim 20 verschillende locaties in Friesland wordt in 2022 vezelhennep geteeld, waaronder in Lemmer, Idskenhuizen en Oudehaske.

Dit jaar wordt de teelt van vezelhennep in Friesland opgeschaald van 60 hectare naar circa 225 hectare. “Dat doen we met verschillende agrariërs en partners,” aldus Hendrik Roorda, een van de oprichters van het bedrijf. “Afgelopen week zijn we gestart op de ontwikkellocatie van onze samenwerkingspartner”.

Samenwerking
Deze ontwikkellocaties in Lemmer bestaande uit ruim 25 hectare, krijgt dit jaar een duurzame invulling met de teelt van vezelhennep. Directeur Harmen Wind is enthousiast over de samenwerking: “Hiermee geven we die percelen een duurzame en efficiënte functie. We werken hierbij samen met de bestaande gebruikers van de gronden.”

100 dagen groeien
De komende weken trekt het agrarische team verder door de provincie en wordt er in totaal op meer dan 20 locaties in Friesland vezelhennep gezaaid. Na het zaaien heeft het gewas 100 dagen nodig om te groeien tot ongeveer 3,5 meter hoog. De vezelhennep wordt vervolgens van de zomer geoogst. Het gewas blijft het nog een aantal weken op het land liggen om te roten. De vezel kan zich dan, als het een beetje nat is, scheiden van het hout. Als het dan opnieuw opdroogt, kan het goed uit elkaar worden gehaald.

Isolatiemateriaal
Die vezels worden vervolgens gekamd en daar worden o.a. isolatiematten van gemaakt, waarmee bestaande en nieuwe huizen duurzaam kunnen worden geïsoleerd. “Met de gehele regionale keten dragen we bij aan (sociale) werkgelegenheid, de grote maatschappelijke isolatieopgave en het vastleggen van CO2. De producten die we van natuurlijke grondstoffen maken, voorkomen ook het gebruik van fossiele grondstoffen uit het buitenland,” aldus Roorda.