Landbouw Collectief neemt afstand van bericht FDF, actiegroep zegt sorry

06-02-2020 JOURE – Het Landbouw Collectief neemt afstand van het dreigende bericht dat actiegroep Farmers Defence Force (FDF) woensdag op de eigen website had geplaatst. Dat bericht was voor het kabinet reden om het overleg met de sector te stoppen. Woordvoerders van de FDF hebben om middernacht een statement naar buiten gebracht waarin excuses worden aangeboden voor de ‘verkeerde woorden’. Voorlopig blijft de FDF deelnemen aan de onderhandelingen”We hebben goede afspraken gemaakt om gezamenlijk verder te gaan in de onderhandelingen. Alles met het oog op de bal”, aldus Mark van den Oever, voorzitter van FDF.

Er moeten snel oplossingen komen voor de duizenden boeren wiens voorbestaan op het spel staat door de stikstofimpasse. Er moet voortgang worden geboekt. Het is cruciaal dat de vergunningverlening voor boeren die nu in de problemen zitten, of dat dreigen te raken, snel op gang komt. Het Landbouw Collectief is dé partij die onderhandelt namens alle boeren van Nederland om de stikstofimpasse te helpen. Dat zijn dus niet de ketenpartijen of andere stakeholders, aldus het Landbouw Collectief.

Eerder was de FDF al van plan om woensdag druk op het gesprek te zetten door met honderden trekkers naar Den Haag te komen. Die actie werd vrijdag afgeblazen omdat belangengroepen uit de agrarische sector op 20 februari eigen doorrekeningen van de stikstofmissiecijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zullen presenteren.