Laat ’t Haske bruisen

07-10-2021 JOURE – Het Brusplak is wederom onderwerp van gesprek, het nieuwe cultureel en activiteitencentrum dat er in Joure moeten komen. Woensdagavond werd dit besproken in het Petear. Omwonenden, sportverenigingen, muziekkorpsen en vertegenwoordigers van kunst en cultuur, de werkgroep, gaven hun mening over hoe zij het Brusplak zien. Het voorgestelde plan is dat it Brusplak op de locatie van de Stuit komt. Het klonk alsof er minder tegenstanders waren voor de plannen van het Brusplak, dan voorstanders. Bij de insprekers leek het meer te gaan over het wel of niet een Brusplak, maar volgens mij was dit niet de discussie. Volgens mij wil de grote meerderheid dat er een Brusplak komt, maar het lijkt mij nu de belangrijkste afweging, waar moet dit Brusplak komen? Iedereen heeft zijn eigen belangen, het zijn vormen van expressie, hobby’s die mensen gaan uitoefenen en natuurlijk zijn deze belanghebbenden enthousiast over een nieuw onderkomen. Wij werken toch ook liever in een nieuw kantoor, met goede faciliteiten en niet een vochtige, koude locatie zoals de Miks of de evenementenhal?

Ik vraag me sterk af in hoeverre de omwonenden nu echt worden gehoord. Zij hebben er dagelijks mee te maken. Het is nu al ontzettend druk op de EA Borger, met scholen, kinderopvang en sportactiviteiten. Je kunt er al amper parkeren, bussen rijden er hard en het is een drukke verbindingsweg. Moet daar nu nog meer drukte bijkomen? Het voorstel waar de gemeenteraad, eind oktober, over moet besluiten gaat niet alleen over wel of geen Brusplak, maar daarbij op de locatie van de Stuit. De werkgroep heeft namelijk bepaald dat dit het beste scenario is. Het moet dan wel 6,5 miljoen gaan kosten, maar dan hebben we wel lekker (sarcastisch bedoelt) wat meer drukte in het centrum van Joure.

Waarom kan It Brusplak niet in ’t Haske komen? Het bowling en zalencentrum staat al een paar jaar te koop en zou een mooie locatie kunnen zijn, buiten het centrum.  ’T Haske  is een stukje nostalgie, waar menig inwoner van onze gemeente en daar buiten, mooie herinneringen aan heeft. Waarom maken we daar geen plek van ,waar menigeen, door een vernieuwd jasje, weer nieuwe herinneringen kan maken.

Er is voldoende parkeergelegenheid, je kunt het gebouw uitbreiden, weinig direct omwonenden en makkelijk bereikbaar. Ook aan de andere kant van de weg is al een speeltuin, volleybalveld en voldoende ruimte om daar ook nog een mooiere invulling aan te geven. Naast tuincentrum Gerberosa heb je ook al buitensport. Je zou dus door meerdere faciliteiten op en in de buurt van deze plek, het de zogeheten ‘place to be’ van kunnen maken. Tevens is het ook nog vlakbij een ander kenmerkend item van Joure, Douwe Egberts.

Natuurlijk zal dit alles veel meer geld kosten, maar het gaat wel om een visitekaartje van Joure, van onze gemeente, dus is dat het niet waard om extra geld in te investeren? Kortom laten we ’t Haske weer laten bruisen met It Brusplak.

Vrouwtje-hak-op-de-tak