Kuunderbrêge nieuwe naam brug over de Tjonger

04-04-2020 LANGELILLE – Kuunderbrêge is de nieuwe naam voor de brug over de Tjonger in Langelille. Vorig jaar is de nieuwe brug officieel geopend door wethouders Jack Jongebloed (gemeente Weststellingwerf) en Jos Boerland (gemeente De Fryske Marren). Bij de opening is een prijsvraag opgezet voor een nieuwe naam om de brug nog herkenbaarder te maken. Uit ongeveer 35 naamsuggesties van inwoners hebben de gemeenten unaniem gekozen voor Kuunderbrêge.

Nieuwe naam brug
De winnende naam is ingezonden door Vincent Kamperveen. Hij ontving namens beide gemeenten een bos bloemen en een cadeaubon. Sinds vrijdag 3 april hangen de borden met de nieuwe naam op de brug. De naam Kuunderbrêge geeft niet alleen een fysieke overgang over de Tjonger aan, maar ook de overgang van het taalgebied. De naam combineert namelijk de Stellingwerfse naam voor de Tjonger (Kuunder) met de Friese benaming voor brug (brêge).

Brug passend in het landschap
De brug, met een doorvaart van 10 meter breed en 3 meter hoog, heeft een heel ander aanblik dan de vorige brug. FARSK ontwierp deze slanke, open brug, passend in het landschap. Bij het ontwerp keek FARSK in het bijzonder naar het landschap. In het gebied is de verkaveling van weer en ribben – water en land – duidelijk te zien. Dat komt onder andere terug in de balustrade. Ook in het reliëf in de staanders zitten speelde accenten. “Zo is er steeds weer wat te ontdekken in de brug. Je snapt hem niet in een keer”, aldus architect Jakob Bosma uit. De brede betonnen staanders van de vorige brug zijn vervangen door slanke, kegelvormige pilaren in een donkere kleur. Daarmee krijgt de rivier optisch meer ruimte. Voor de recreatievaart betekent dit dat er ook meer overzicht is. Daarnaast heeft de brug, in overleg met de IJswegencentrale, kluunvoorzieningen voor schaatsers.