Kunst van het genieten verlengd bij museum Joure

19-01-2019 JOURE – Delicate theekopjes, koperen koffiekannen, fraai bewerkte pijpen en snuifdoosjes met pikante plaatjes, in de 17e en 18e eeuw werden koloniale waren zoals koffie, thee en tabak razend populair bij de Europese adel en gegoede burgerij. Er werden prachtige luxe objecten gemaakt, waarmee je van deze nieuwe waren kon genieten en pronken. Museum Joure laat tot en met 1 maart 2020 een selectie van de mooiste objecten zien in de tentoonstelling ‘de kunst van het genieten, nieuwe producten uit een andere wereld’.

In de 17e eeuw was Amsterdam het centrum van de wereld. Producten vanuit allerlei hoeken van de wereld vonden via Amsterdam hun weg naar Europa. Naast bijvoorbeeld specerijen gold dat ook voor koffie, thee en tabak. Deze koloniale producten werden zeer populair, aanvankelijk vooral bij de ‘rich and famous’.

Thee, met een mooi staaltje pronkzucht

De adel en gegoede burgerij kocht voor het nuttigen van deze nieuwe producten de prachtigste serviezen, mooie tabaksdozen en zilveren thee-accessoires. Een mooi staaltje pronkzucht. Er ontstond een heuse theecultuur, met fraaie theekoepeltjes in de tuin, waar dames de heerlijkste theeën serveerden. Koffie was meer een mannenproduct, dat genuttigd werd in speciale koffiehuizen.