KPN Digitenne: Oplichting of slimme marketing?

24-01-2019 JOURE – In het verleden maakten wij gebruik van KPN Digitenne. Tijdens ons recreatief seizoen konden wij middels 3 aangeschafte ontvangers van €79,98 Euro per stuk gebruik van de televisie diensten. Dit uiteraard los van de abonnementskosten. Nu kwam in 2018 KPN met het idee om de kwaliteit te verbeteren en dus ook nieuwe ontvangers aan te bieden. Op zich iedereen natuurlijk blij. Vervelende bijkomstigheid, je moet je oude ontvangers wel opsturen alvorens je nieuwe toegestuurd kreeg. Maar goed, kwaliteit verbetering is altijd goed toch?

Wat er niet gelijk bij werd vermeldt was dat het abonnement qua kosten voor 2 ontvangers verdubbelde. Waar men eerst ‘slechts’ een slordige 15 euro betaalde betaald met nu 39,50 per maand. Wij kwamen dan ook op het briljante idee om ons dan alleen tijdens het seizoen te abonneren. Maar nu komt het addertje onder het gras.

Als je een niet (bestaande) klant bent bij KPN kun je alleen nog een jaar abonnement afnemen van Digitenne. Je betaald dus niet meer per seizoen, maar per jaar. Dus op het moment dat je ook de diensten niet afneemt, betaal je toch. Op 5 maanden betaal je dus een slordige €200,- voor diensten die je niet gebruikt. Op deze manier wordt je dus benadeeld omdat je of:
1- Geen klant bent bij KPN voor een andere dienst en dus niet maandelijks kunt opzeggen (Iets wat wel kan als je wel klant bent bij KPN)
2 – Wordt je min of meer gechanteerd om dan geen gebruik te kunnen maken van de Digitenne diensten die zij aanbieden zonder daar in ons geval minimaal €200,- per jaar meer voor te betalen.

Nu zijn wij op het punt aangekomen waarin we moeten gaan beslissen of wij wel of niet verder gaan met Digitenne en hebben onze ‘klacht’ voorgelegd bij de KPN. De vraag is dan ook of hier misbruik wordt gemaakt van de positie van de Digitenne markt. Wat wij zeker gaan doen is deze zaak voorleggen aan diverse geschilcommissies en programma’s om te horen in hoeverre een KPN op deze wijze haar ‘klanten’ financieel mag uitkleden.

Wordt vervolgt

(Betreft ingezonden brief waarvan de auteur bekend is bij de redactie)