Koude en natte herfstdag

18-11-2019 JOURE – Op veel plaatsen valt lichte regen of motregen. Het is koud met vanochtend een gevoelstemperatuur rond 2 graden. In de middag gaat het vooral in de oostelijke helft van het land harder regenen. Aan zee komt een krachtige tot soms harde wind te staan, 6-7 Bft. Het wordt 6-10 graden. Morgen zijn er buien. Daarna volgen enkele overwegend droge dagen.

Vanochtend blijft het bewolkt en kan het overal soms licht regenen of motregenen. Er waait een zwakke tot matige noordwestenwind. In de noordelijke kustgebieden is de noord(west)enwind vaak vrij krachtig tot soms krachtig, 5-6 Bft.

Vanmiddag blijft het bewolkt en nat. Vooral in de oostelijke helft van het land zal het geleidelijk harder gaan regenen. Langs de oostgrens kan de neerslagsom vandaag lokaal oplopen naar circa 40 mm. Dit is ongeveer een halve maandsom van een gemiddelde novembermaand.

De maximumtemperatuur varieert van 6 graden in Zuid-Limburg tot 10 graden op de Wadden. In het midden van het land wordt het circa 8 graden. De wind neemt vanmiddag vooral in de kustgebieden nog wat toe. De noorden- tot noordwestenwind wordt krachtig tot soms hard (6-7 Bft.) met aan het einde van de middag vlak aan zee windstoten tot circa 70 km/uur.

Vanavond blijft het onstuimig met landinwaarts een meest matige noordwestenwind en aan zee een krachtige tot harde noordwester. Direct aan zee en op de Wadden komt het tot windstoten van circa 70 km/uur. Ook valt op veel plaatsen regen. In het noorden en oosten regent het daarbij harder dan in het westen en zuidwesten.

Vannacht neemt de wind geleidelijk wat af. In de noordoostelijke helft van het land zijn er aanvankelijk nog perioden met regen. Later in de nacht wordt het droger. In het zuiden en westen is het al eerder soms droog met een opklaring, maar trekken ook enkele buien vanaf de Noordzee over het land. De minimumtemperatuur varieert van 2 graden lokaal in het zuiden tot 7 graden langs de noordkust.

Morgenochtend is er veel bewolking. In het zuiden en westen is af en toe ruimte voor de zon. Ook trekken enkele buien over het land. De meeste buien zijn waarschijnlijk voor de kustprovincies. Aan zee waait eerst nog een (vrij) krachtige noordwestenwind. Landinwaarts is de wind (zuid)westelijk en matig.

Morgenmiddag komt de zon geleidelijk op steeds meer plekken tevoorschijn. De kans op enkele buien blijft aanwezig, vooral in het noorden en westen. In Zeeland blijft het waarschijnlijk droog met regelmatig zon. Het wordt 6-7 graden in Limburg en 8-9 graden in de rest van het land. De wind is matig en waait uit westelijke richtingen. In de loop van de middag neemt de wind af tot zwak.

Morgenavond wordt het op de meeste plaatsen droog met opklaringen. In de nacht naar dinsdag komt het op grote schaal tot lichte vorst. Op de Wadden en in het westen van Zeeland blijft het kwik net boven het vriespunt. Er is grote kans op mist.

Woensdag start de dag op veel plaatsen grijs met mist en lage bewolking. Regionaal kan het lang duren voordat de mist oplost. In de middag is er een mix van wolken en zon. De beste kansen op een zonnige middag zijn er voor het westen en zuidwesten. In het oosten en noorden kan het regionaal de hele dag grijs blijven. Op de meeste plaatsen blijft het droog. In het (uiterste) noorden is kans op een beetje motregen. Er waait een zwakke tot hooguit matige oostenwind. Met zon wordt het een graad of 6. Waar het grijs en mistig blijft wordt het maximaal 3 graden.

Donderdag wordt een grotendeels droge dag met een mix van wolken en zon. In het zuiden is later op de dag kans op een klein beetje regen. Het wordt circa 7 graden bij een matige zuidoostenwind.

Ook vrijdag belooft een (nagenoeg) droge dag te worden met ruimte voor de zon. De middagtemperatuur ligt rond 8 graden.

De dagen daarna verlopen overwegend bewolkt en de neerslagkans ligt dagelijks rond 70%. Deze neerslag valt gewoon in de vorm van regen, want de middagtemperatuur stijgt naar circa 10 graden en ook in de nachten blijft de temperatuur ruim boven het vriespunt.