Kosten stijgen voor melkveehouder mogelijk nog harder dan de melkprijs

03-04-2022 JOURE – Met melkprijzen tussen 46 en 47 euro is de zuivelmarkt in een jaar tijd compleet veranderd. Alfa Accountants en Adviseurs stelt echter vast dat de kosten mogelijk nog sterker zijn gestegen dan de melkprijs. Ondernemers in de sector worden geconfronteerd met flinke prijsstijgingen voor voer, kunstmest en loonwerk. Bijkomende factor is dat de oorlog in Oekraïne de situatie sterk kan beïnvloeden.

In 2021 had 65% van de bedrijven een kritieke melkprijs van meer dan 36 euro per 100 kg melk. Dat was een jaar eerder nog 60%. De stijging zal in 2022 verder doorzetten is de verwachting. Alfa ziet op melkveebedrijven wel een verbetering van de liquiditeit in 2021 ten opzichte van 2020. Maar de liquiditeit is op veel bedrijven nog te laag.

Alfa Accountants en Adviseurs hanteert als vuistregel voor de maand maart een vrije kredietruimte van 10 euro per 100 kilogram melk. Als dat in maart minder blijkt te zijn is het raadzaam voor een melkveebedrijf om de liquiditeit voor de komende periode in beeld te brengen.