Komt de gemeente in financiële problemen door corona?

02-05-2020 JOURE – Onze gemeente zal de gevolgen van de corona crisis gaan merken. Met nam financieel zal het gevolgen hebben. Diverse gemeente hebben zich daarom al gemeld bij het kabinet en eisen compensatie. Er wordt veel geld uitgegeven om de gevolgen van de crisis te bestrijden maar tegelijkertijd komt er minder geld binnen.

De jeugdzorg die meer kost dan gemeenten er voor krijgen, schreeuwt op extra budget. Daarnaast wordt er extra gemeentegeld uitgegeven aan handhaving. In de weekenden moeten ambtenaren er voor zorgen dat mensen afstand van elkaar houden.

Het meeste geld gaat naar de ondersteuning van mensen die plotseling zonder werk zitten en naar ondernemers in de problemen. Gemeenten stellen dat als zij niet op tijd gecompenseerd worden door het kabinet, ze moeten bezuinigen. Bijvoorbeeld op zwembaden, bibliotheken of zorg. De regel is namelijk dat gemeenten zich niet in de schulden mogen werken.

Vooralsnog lijkt het kabinet zich bewust van het probleem en bereikt ons het bericht dat het kabinet zich bewust is van de problematiek. Hoe, of en wanneer het kabinet met een tegemoetkoming zal komen is vooralsnog onduidelijk.