Koeien langer in productie houden levert meer geld op

30-12-2019 JOURE – De bedrijfseconomisch optimale gebruiksduur van melkkoeien ligt tussen 8 en 9 jaar. Als een bedrijf met 100 koeien de gemiddelde leeftijd van de veestapel weet te verhogen van 4 naar 5 jaar, is het extra rendement van de veestapel ongeveer 56.000 euro extra per jaar of 560 euro per koe. Dat blijkt uit berekeningen van de adviesorganisatie Valacon.

De economisch optimale vervangingsleeftijd van koeien ligt veel hoger dan de huidige leeftijd waarop koeien in Nederland gemiddeld afgevoerd worden. Pas na 5 lactaties bereikt een koe de top van de productie. Uit onderzoek blijkt dat de optimale economische gebruiksduur 8 tot 9 jaar is.

Veehouders die koeien langer in productie weten te houden, hebben minder jongvee nodig. De periode dat koeien in productie blijven wordt ook bepaald door de erfelijke aanleg. Er is een duidelijk verschil in het aantal dochters van stieren dat na 72 maanden nog in productie is. Als de fokkerij daadwerkelijk inzet op levensduur, is er op dit punt nog veel verbetering te realiseren.