Koe Hermien gaat naar rusthuis


12-02-2018 JOURE – Na twee maanden is er een eind gekomen aan de vrijheid van koe Hermien. Ze is door dierartsen verdoofd en gevangen. Morgenochtend gaat ze naar een rusthuis in het Friese Zandhuizen. “Dat gaat een enerverend gebeuren worden”, zegt Bert Hollander van het koeienrusthuis. Hollander heeft al contact gehad met eigenaar Herman Jansen van de koe. Die vertelde hem dat hij Hermien morgen kan verwachten.
Stress en onveilig
Jansens dochter reageerde opgelucht en blij dat het eindelijk was gelukt. De afgelopen tijd werd als stressvol ervaren. De koe liep over de weg en dat was onveilig. Ook heeft de koe voor schade gezorgd omdat ze diverse omheiningen heeft vernield. De koe moest begin december naar de slacht, maar vlak voor het vervoer naar de slachterij wist ze te ontsnappen. Ze zwierf daarna wekenlang door de bossen bij Lettele. De jacht op het dier werd gestaakt omdat het dier gestresst raakte.

De koe die samen met Hermien ontsnapte maar weer snel werd gevangen. Zij bevindt zich al in het rusthuis. De Partij voor de Dieren heeft via crowdfunding bijna 50.000 euro opgehaald om de twee dieren naar het rusthuis te brengen. Overigens heet Hermien eigenlijk Joke. Een verslaggever vond het leuk haar Hermien te noemen, omdat de eigenaar Herman heet.