03-05-2019 JOURE – Een klein beetje zout in de bodem remt lengtegroei bij hoge plantdichtheden. Biologen uit Utrecht, Wageningen, Amsterdam en Madrid ontrafelden de moleculaire route die daaraan ten grondslag ligt. Zij publiceerden hun bevindingen in Current Biology.
Planten op de akker of in de kas groeien vaak dicht bij elkaar en dus in elkaars schaduw. Om toch zonlicht te vangen, hebben ze de neiging om snel de hoogte in te groeien. Maar de investering in een lange steel maakt de plant zwak en verlaagt de opbrengst van de voor voedselproductie gewenste delen zoals knollen, vruchten en zaden. Het zoeken is naar een manier om planten te weerhouden van extra lengtegroei.
Tegengestelde invloeden
Tot op heden onderzochten plantenbiologen eigenlijk alleen de invloed van afzonderlijke abiotische factoren op de groei van planten. Het verschil tussen zon en schaduw voor planten wordt met name bepaald door de verhouding rood en ver-rood licht. Hoe meer ver-rood licht er relatief op de plant valt, hoe harder die gaat groeien om te proberen in de zon te komen. De invloed van zout is juist tegengesteld: planten groeien slecht op een zoute bodem. Zout maakt het moeilijk voor planten om water uit de bodem op te nemen en daarnaast is natrium.
Wapen tegen stress
In het onderzoek ontdekten de planten dat een plant bij een een kleine hoeveelheid zout in de bodem niet meer uit de schaduw kan groeien, maar ook niet doodgaat. In situaties zonder zoutstress helpt het plantenhormoon brassinosteroide bij de groei uit de schaduw. Maar zoutstress activeert het hormoon abscisinezuur en dat vermindert vervolgens de reactie op het eerstgenoemde hormoon. Daardoor reageert de plant niet goed meer op schaduw.De bevindingen kunnen van invloed zijn op de landbouw. Het is duidelijker geworden hoe de ongewenste lengtegroei van planten kan worden gestuurd.