Kinderen op boerderij zijn gezonder dan kinderen uit stad

22-05-2019 JOURE – Kinderen die opgroeien op een boerderij zijn over het algemeen gezonder dan kinderen die opgroeien in een meer stadse omgeving. Doordat ze meer buiten spelen hebben ze minder overgewicht en doordat ze blootgesteld worden aan veel meer micro-organismen hebben ze veel minder vaak allergieën.

Sjerp de Vries, omgevingspsycholoog bij Wageningen Environmental Research: “We hebben onderzoek gedaan en gebleken is dat kinderen die in een groene omgeving wonen wat meer buiten spelen en dat dit, met name voor jongens, gepaard gaat met minder overgewicht.”

Lidwien Smit, epidemioloog bij het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) aan de Universiteit Utrecht stelt dat kinderen die opgroeien op een boerderij, veel minder vaak allergieën hebben, zoals hooikoorts. Ze hebben ook minder vaak astma. Je ziet dat dit soort allergieën twee keer zo weinig voorkomen bij kinderen die opgroeien op een boerderij.”

“Dat geldt met name bij kinderen die veel contact hebben met dieren, zoals koeien. Of kinderen die veel in stallen komen, met stro en hooi. Het vermoeden is dat kinderen die dus in stallen komen, blootgesteld worden aan veel meer micro-organismen zoals bacteriën en schimmels. En dat kan een positief effect hebben op het immuunsysteem”, aldus Smit.