Kille dag, temperatuur 3-6 graden

20-11-2019 In het oosten van het land komt nog dichte mist voor en vriest het licht. Elders is de temperatuur weer boven nul en schijnt de zon. De mist trekt op en wordt lage bewolking. Dit gebied trekt westwaarts. Het wordt 3-6 graden. De komende dagen is het rustig weer met wolken en af en toe zon. De temperatuur gaat enkele graden omhoog en in het weekend is het 7-10 graden.

Vanochtend is het op veel plaatsen in de oostelijke helft nog mistig. In de mistige gebieden vriest het nog licht. Elders is het kwik weer boven nul gekomen en schijnt de zon flink. Vooral in het noordoosten kan het lang grijs blijven en gaat de mist over in laaghangende bewolking. De wind waait uit het zuidoosten en is niet meer dan zwak.

Vanmiddag blijft het in het noordoosten grijs met nevel en laaghangende bewolking. De grijzigheid breidt zich naar het westen uit en vanmiddag is het op veel plaatsen bewolkt. Alleen in het zuidwesten en westen kan de zon nog een tijdje blijven schijnen. De zuidoostenwind wordt oostelijk en neemt in het westen en zuiden toe naar matig. De temperatuur stijgt naar 3-4 graden in het noorden en noordoosten en naar 6 graden in de gebieden met zonneschijn in het westen en zuiden. Daarmee is het duidelijk kouder dan gebruikelijk, want in deze tijd van het jaar is het normaal 9 graden.

Vanavond en vannacht klaart het in het zuiden op en is kans op nevel. In het noorden verandert er niet veel en neemt de kans op mist weer toe. De wind waait zwak tot matig uit het oosten. De temperatuur daalt naar waarden rond het vriespunt in het noorden en midden. In het zuiden gaat het 1-2 graden vriezen.

Morgenochtend is er een tweedeling in het land. In de noordelijke helft, grofweg ten noorden van de lijn Amsterdam naar Enschede, is het grijs, bewolkt en aanvankelijk mistig. In het zuiden komt vrij veel (hoge) bewolking voor waar de zon soms wazig doorheen schijnt. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige oostenwind.

Morgenmiddag trekt de mist in de noordelijke helft langzaam op, maar het blijft bewolkt en nevelig. In de rest van het land is het ook bewolkt met slechts af en toe een wazig zonnetje. De oostenwind blijft zwak tot matig boven land, in het noordwestelijk kustgebied is de wind vrij krachtig. De temperatuur stijgt naar 4-5 graden in het noorden en naar 5-6 graden elders. In het zuiden kan het lokaal 7 graden worden.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag is het bewolkt en in het zuiden is kans op een beetje regen. De temperatuur blijft overal boven nul en daalt naar 2-4 graden.

Vrijdag is er vrij veel hoge bewolking, maar soms schijnt ook de zon. Later op de dag wordt de bewolking dikker, maar het blijft droog. De wind waait uit het zuidoosten en is meest matig. De temperatuur stijgt naar 7 graden in het noorden en naar 8-9 graden elders. In het zuiden kan het lokaal 10 graden worden. Daarmee is de temperatuur weer redelijk normaal voor de tijd van het jaar.

In het weekend blijft het ook over het algemeen droog, al is er zaterdag in het zuidwesten lokaal wel kans op een beetje regen. De bewolking heeft zaterdag de overhand, maar zondag schijnt ook de zon. De temperatuur stijgt op beide dagen naar 7-8 graden in het noorden en naar 10 in het zuiden van het land. 

Volgende week neemt de wisselvalligheid toe en valt dagelijks weer regen. De wind draait naar het zuidwesten en daarmee wordt zachtere lucht aangevoerd. De temperatuur stijgt overal naar de dubbele cijfers. De middagtemperatuur komt uit op 10-12 graden en daarmee is het te zacht voor de tijd van het jaar.