Kil en grijs weer

25-01-2020 JOURE – Grijs en nevelig weer houdt Nederland ook dit weekend in zijn greep. Bewolking overheerst en soms valt een beetje motregen. Vandaag wordt het 1-5 graden en morgen 3-5. Vanaf maandag slaat het weer compleet om. Het wordt wisselvallig met veel buien en soms ook veel wind. Het wordt 7-10 graden. Volgend weekend loopt de temperatuur zelfs op naar 10-13 graden!

Vanochtend is het grijs en nevelig. Lokaal kan een beetje motregen vallen, maar veel stelt het niet voor.

Vanmiddag blijft het bewolkt met kans op een paar spetters motregen. Vrijwel overal blijft het droog. Mogelijk breekt zeer lokaal de zon even door, maar deze opklaringen zijn spaarzaam. De maxima komen uit op 1 à 2 graden in het zuidoosten tot 5 in het noordwesten. Er staat een zwakke zuidenwind. Aan zee waait het matig.

Vanavond is het bewolkt en nevelig. Komende nacht kan lokaal een beetje motregen vallen. Door de bewolking koelt het nauwelijks af. De minima komen uit op 0 tot +3 graden.

Morgen zijn we nog niet van het grauwe en grijze weer af. De ochtend verloopt bewolkt en nevelig met hier en daar wat motregen. Ook ’s middags is het grijs, maar met een beetje geluk weet de zon plaatselijk even door te breken. De temperatuur stijgt naar 3-5 graden. Er staat duidelijk meer wind dan de voorgaande dagen. In het binnenland waait het matig uit het zuiden en aan zee is de wind vrij krachtig.

Morgenavond neemt de wind in kracht toe en gaat het aan de westkust krachtig waaien. In de loop van de avond neemt de kans op regen in het westen toe. In de nacht naar maandag trekt een regengebied van west naar oost over het land. Dit regengebied markeert het einde aan het rustige, kille en grijze weer. Bovendien zorgt de regen ervoor dat de luchtkwaliteit sterk verbetert.

Maandagochtend trekt een regengebied naar het oosten weg en breekt de zon door. Geheel droog wordt het niet, want vanuit het westen volgen buien. Bovendien raakt het opnieuw geheel bewolkt. De temperatuur stijgt naar 8-10 graden. Daarmee is het een stuk zachter dan de voorgaande dagen en ook zachter dan normaal. Maxima van een graad of 6 zijn eind januari gebruikelijk. Er staat een stevige wind. De zuidwester is matig tot vrij krachtig in het binnenland en krachtig aan de kust. Aan het eind van de dag neemt de wind verder in kracht toe en in de nacht naar dinsdag wordt het kletsnat.

Dinsdag belooft een onstuimige dag te worden. De westenwind is vrij krachtig in het binnenland en krachtig tot hard in de kustgebieden. Aan zee kan het soms stormachtig waaien (8 Bft.) en is kans op windstoten. Er trekken flink wat buien over het land en daarbij is kans op onweer en hagel. Ook een vlok kletsnatte sneeuw is niet uitgesloten. Tussendoor is ruimte voor de zon. Het wordt 7 à 8 graden.

De dagen daarna blijft het wisselvallig met soms veel wind. Regelmatig trekken buien over het land en bewolking heeft de overhand. Tussen de wolkenvelden door weet de zon af en toe te schijnen. De temperatuur loopt op van 7-8 graden op woensdag en donderdag naar maar liefst 10-13 graden in en na volgend weekend! De winter is voorlopig ver te zoeken.