Kent u iemand die een onderscheiding verdient?


02-05-2017 JOURE – Elk jaar rond Koningsdag ‘regent’ het lintjes. Nederlanders die zich bijzonder verdienstelijk maken voor de samenleving worden beloond met een Koninklijke onderscheiding. Het toekennen van een onderscheiding gebeurt niet zomaar, daar gaat een langdurige procedure aan vooraf. Als u iemand voor de lintjesregen van 2018 wilt voordragen, houdt u er dan rekening mee dat u uw voorstel uiterlijk 15 juni 2017 indient.

Wanneer kan iemand een lintje verdienen?
In de zogenaamde lintjesregen worden mensen in het zonnetje gezet die zich bijvoorbeeld jaren hebben ingezet als vrijwilliger bij een plaatselijke vereniging, of die in het bestuur van een vereniging zitten. Mensen die al hun vrije tijd steken in het stimuleren van een sport, een hobby of een goed doel. Vaak zonder eigen belang, in alle bescheidenheid. Daarnaast zijn er nogal wat mensen die proberen belangrijke zaken voor de samenleving van de grond te tillen. Deze personen mogen best eens in het zonnetje worden gezet. Kent u zo iemand, en vindt u dat deze persoon een publieke erkenning verdient?

Een voorstel indienen
Als u iemand voor een Koninklijke onderscheiding wilt voordragen, dan is het verstandig contact op te nemen met Femke Blauw via telefoonnummer (0513) 239 933. Zij kan in grote lijnen aangeven of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding en uitleggen hoe u te werk kunt gaan. Meer informatie kunt u ook vinden via de website www.lintjes.nl.

Dien het voorstel uiterlijk 15 juni 2017 in
Het is van belang om het voorstel tijdig in te dienen, omdat verschillende partijen het voorstel moeten behandelen. Is het de bedoeling dat de onderscheiding tijdens de ‘lintjesregen’, de dag voor Koningsdag wordt uitgereikt? Dien het voorstel dan uiterlijk donderdag 15 juni 2017 in bij de burgemeester. Als u liever een ander uitreikmoment wilt, is dat ook mogelijk. Lintjes kunnen het hele jaar door worden uitgereikt als u het voorstel tenminste zes maanden van tevoren indient. Er moet dan wel sprake zijn van een bijzondere gelegenheid die verband houdt met de verdienstelijke activiteiten.