Kennismaken met De Twigen

23-06-2021 JOURE – Constance Smit, IVN gids, staat op zaterdag 14 juli om 10.00 uur voor u klaar. De Twigen is een bijna 20 hectare groot natuurgebied gelegen ten noordwesten van Joure. Het gebied ligt ingeklemd tussen de oude rijksweg en de in de tweede helft van de twintigste eeuw aangelegde snelweg A7 naar Sneek

Het gebied is in 1995 aangekocht door de gemeente Skarsterlân. In maart 2000 is de Stichting Natuurgebied De Twigen opgericht. Sindsdien beheert deze stichting het natuurgebied. Het noordwestelijke deel van De Twigen heeft een open verbinding met de Langwarder Wielen. Om die reden is De Twigen een belangrijke schakel in de ecologische verbindingszone tussen het Friese merengebied, de historische windsingel Omkromte, het natuurterrein De Famberhorst en park Heremastate.

De Twigen is een gevarieerd natuurgebied met diverse biotopen waardoor verschillende soorten vogels, vleermuizen, kikkers, padden, vlinders en libellen zich er thuis voelen. De aanwezige bomen en (besdragende) struwelen zijn veelal inheems wat bijdraagt aan de natuurwaarde van het gebied. Er zijn veel verschillende planten en mossen te vinden, waaronder soorten die op de rode lijst staan. De Twigen is niet vrij toegankelijk. Dat komt de rust in het gebied ten goede en maakt dat de verschillende leefgemeenschappen zich ongestoord kunnen ontwikkelen.

U rijdt naar de Tramwei in Joure. (De oude weg naar Sneek ) Komt u vanaf Joure dan is de ingang naar De Twigen aan de linkerkant van de weg voorbij de afslag naar de snelweg. (Niet bij de elektriciteitsmast, maar ongeveer 100 meter verder!) Er staat een ijzeren hek bij de ingang en ook de gids. Deze keer wandelt Luut de Zee van de Vlinderwerkgroep Friesland mee om af en toe iets te vertellen over de vlinders die we tegenkomen en om misschien nog meer leuke weetjes met ons te delen.

Deze excursie is om 12.00 uur afgelopen. U kunt zich bij haar aanmelden via de mail: constance-smit@hetnet.nl

(Foto: IVN Sudwesthoeke)