Kans op gladheid door regen en ijzel

21-01-2019 JOURE – Er zijn brede opklaringen en minimumtemperaturen liggen tussen de -5°C langs de kust tot lokaal -10°C landinwaarts. De wind is zwak en veranderlijk, in de noordelijke helft zuidwestelijk.

Er komt in het noorden geleidelijk bewolking en mogelijk kan daar wat lichte regen vallen. Op een koude ondergrond zou dit plaatselijk kortstondig aanleiding kunnen geven tot gladheid. In het midden en zuiden is er meer ruimte voor de zon en blijft het droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van +2°C in het oosten en zuidoosten tot +5°C langs de noordwestkust. De wind wordt overal zuid tot zuidwest en neemt toe naar zwak tot matig.

In de avond kan er in het noorden nog steeds af en toe wat lichte regen vallen, bij temperaturen rond het vriespunt kan dit nog steeds voor lokale gladheid zorgen. Verder is er in de nacht naar dinsdag op de meeste plaatsen aanvankelijk weinig bewolking. In de loop van de nacht neemt van het westen uit geleidelijk de bewolking toe. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -2°C tot lokaal nog -6°C in het zuidoosten. De wind wordt zuid en neemt toe naar matig, langs de kust naar (vrij) krachtig.

Dinsdag overdag is het bewolkt en vanaf halverwege de ochtend gaat het van het westen uit sneeuwen. De sneeuw bereikt het oosten van het land pas in de tweede helft van de middag, tegelijkertijd kan de neerslag in het westen overgaan in wat lichte regen of motregen alvorens het daar droog wordt. Op veel plaatsen kan er zich een sneeuwdek vormen van 1-3 cm. De maximumtemperatuur ligt op veel plaatsen net iets boven het vriespunt, alleen langs de westkust loopt de temperatuur iets verder op. De wind is zuid en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. In de middag draait de wind in het westen naar zuidwestelijke richtingen en neemt daarbij af. (Bron: KNMI)