Juli was zeer nat met wisselvallig weer


04-08-2017 JOURE – Na de zeer warme, zonnige en de droge maanden mei en juni tapte midzomermaand juli uit een ander vaatje. Een langere periode met standvastig zomerweer zat er afgelopen maand niet in en een warme dag eindige vaak met onweer. De talrijke buien leverden plaatselijk enorme hoeveelheden regen op. Op sommige plekken viel binnen 24 uur de normale maandsom van 80 mm.

Neerslag
Het natste gebied was de omgeving van Groningen waar juli plaatselijk meer dan 200 mm neerslag opleverde. Het noordwesten van het land was met ongeveer 65 mm de minst natte regio. Gemiddeld over het hele land viel 109 mm tegen 78 mm normaal (gemiddeld over het tijdvak 1981-2010).

Temperatuur
De gemiddelde temperatuur was in De Bilt 17,9 graden wat gelijk is aan de normale waarde van de temperatuur in juli. Er waren echter grote verschillen: het zuiden van Nederland was duidelijk warmer dan het noorden. In het zuiden kwam de temperatuur plaatselijk op 14 dagen boven de 25 graden terwijl het noorden van Nederland slechts 4 á 5 van deze zomerse dagen telde.  De hoogste temperatuur, 32,1 graden, werd op 19 juli in Twente gemeten. Maar ook de laagste temperatuur werd in Twente gemeten, op 13 juli zakte de temperatuur naar 5,2 graden. Opmerkelijk waren ook de warme nachten: in de nacht van 29 op 30 juli werd het in Maastricht niet kouder dan 21 graden.

Zon
De zon was minder vaak te zien dan normaal in juli. Het KNMI berekende landelijk gemiddeld 203 uur zon tegen 211 normaal. Groot waren de verschillen verspreid over het land niet: in het oosten van het land scheen de zon ongeveer 190 uur tegen 220 uur in het westen.