Jeugdige sporters naar International Childrens Games in Ufa

13-07-2019 JOURE – Tot en met zondag 14 juli doen vijf jeugdige sporters uit onze gemeente mee aan de International Childrens Games in de stad Ufa in Rusland. Deze spelen vinden voor de 53e keer plaats en De Fryske Marren doet voor de 18e keer mee. Een hele ervaring voor de twee beachvolleyballers en drie zwemmers. Samen met hun coaches en wethouder Sportzaken Jos Boerland, zijn ze maandag 8 juli uitgezwaaid vanaf het gemeentehuis door burgemeester Fred Veenstra. De Childrens Games zijn van 9 t/m 14 juli.

Beachvolleyballen en zwemmen
De Fryske Marren doet dit jaar mee met twee beachvolleyballers: Brecht Haaijes (14) en Birthe van Brummen (14) en drie zwemmers: Kristin Vernes (15), Frida Pafforaad (15) en Joey Lammers (14) uit Joure. De beide trainer-coaches zijn Martijn Weltevreden (beachvolleybal) en Nynke Hilverda (zwemmen). Bij de officiële momenten wordt de groep vertegenwoordigd door wethouder Sportzaken, Jos Boerland. In Ufa verblijft de groep in de studentencampus, dicht bij alle sportaccommodaties.

Op klompen bij de officiële openingsceremonie
Na een toespraak van burgemeester Fred Veenstra en het uitdelen van de klompen, ging de groep op pad naar het vliegveld. Joure-Ufa is een afstand van 3.956 km. De groep vertrok vanaf het vliegveld in Düsseldorf met een tussenstop in Moskou. Bij de officiële openingsceremonie lopen onze traditiegetrouw op klompen en met de Friese vlag. Momenteel zijn de wedstrijden in volle gang en zaterdagavond is de sluitingsceremonie.

Een stukje historie
De deelname van onze gemeente is ontstaan door het contact met partnergemeente Medias, Roemenië. Zij attendeerden ons er destijds op en dit jaar doen we voor de 18e keer mee. Vanuit Nederland is ook Alkmaar een vaste deelnemer. Per jaar zijn er andere sporten, het organiserende land bepaalt de sporten voor dat jaar. Ook dit jaar verwacht Ufa bij de ICG ca 1.200 atleten, 30 landen en 85 steden. Op 5 juni 1968, nu ruim 48 jaar geleden, zijn de eerste International Children’s Games in Celje in Slovenië gehouden. Meer informatie staat op: http://icgufa2019.ru/en/.

Doel van de spelen zijn het doorgeven en delen van wederzijds begrip, tolerantie en respect, via de jeugd, omdat de vrede daar wereldwijd het meest mee gediend is. Het uitoefenen van sport is daar een goede manier voor.

Anno 2019
Als team De Fryske Marren doen we voor de 18de keer mee. We hebben in al die jaren met verschillende sporters deelgenomen aan de ICG, denk aan basketbal, tennis, zwemmen, voetbal en zeilen. Elk land dat de spelen organiseert mag zelf bepalen aan welke sporten kan worden deelgenomen; ieder jaar kunnen dit dus andere sporten zijn. In Ufa zijn er dit jaar 9 verschillende sporten. De Fryske Marren doet mee met zwemmen en beachvolleybal.

Training en teambuildingDe groep heeft de laatste maanden hard getraind en is er helemaal klaar voor! Ook hebben de sporters met elkaar getraind: de volleyballers hebben een zwemtraining mee gedaan van juf Nynke en zaterdag organiseerde volleybalcoach Martijn een beachvolleybalclinic voor jeugd en ouders. Goed voor de teambuilding en voorbereiding. Ook in Ufa begon de groep dinsdag met een training, voorafgaand aan de twee wedstrijddagen. En als het heel goed gaat is op de derde dag de finale. Na de slotceremonie op zaterdagavond is de terugreis en verwachten we de groep op zondag 14 juli rond 19.30 uur weer in Joure.

Meer informatie over de spelen en het programma vindt u de website van de ICG (International Childrens Games.