Na gesprekken met niet minder dan 11 ambtenaren en 5 jaar tijd na het melden van hun problematiek, zijn ze geen stap verder gekomen. De Familie Ploegstra uit Rottum (Friesland) loopt tegen een muur omhoog als het gaat om het terughalen van hun teveel betaalde stroomrekening van 24 jaar. Na een juridische strijd van nog eens 5 jaar hebben ze nog altijd geen enkele cent van hun geleden schade terug gekregen. De schade die vastgesteld is door een onafhankelijke financiële instantie bedraagt inmiddels ruim €207.500,- maar het einde is nog niet in zicht.
Het probleem zou voort komen uit een onduidelijke BAG registratie bij de gemeente. Door een onduidelijke registratie heeft de energie maatschappij onterecht 24 jaar lang de familie de kosten door berekend die eigenlijk bij de gemeente horen. Onderhoud aan de straatverlichting werd gefactureerd aan de bewoners. Ook de stroomrekening van de lantaarnpalen en rioolpompen behorend aan de gemeente waren aangesloten op het stroomhuisje die zich bevindt op het perceel van de familie.
Door het stroomhuisje niet een eigen huisnummer te geven heeft de energiemaatschappij ten onrechte jarenlang de familie bijzonder hoge stroomrekeningen gestuurd. Na de werkzaamheden binnen het stroomhuisje zag de familie in april 2015 hun rekeningen dalen. Ook de lampen in huis bleken ineens niet spontaanst om de 2 dagen te knappen. In plaats van 35.000 kilowatt uur ging het gezin naar 7000 kilowatt uur verbruik. Een verschil van 28.000 kilowatt uur per jaar.
Omdat er een elektriciteitskabel verlegd werd, kwam de dwaling aan het licht. Het gezin kreeg sinds die tijd hun stroom niet meer via het stroomhuisje. Aan de hand van foto’s van de werkzaamheden is duidelijk is te zien dat het een en ander op niet geheel ‘correcte’ wijze is aangepast in het stroomhuisje. De regionale krant kreeg lucht van de zaak en vroeg de gemeente middels een WOB verzoek inzicht in de BAG registratie. Nu 5 maanden later hebben zij nog steeds geen reactie gekregen rondom de deze BAG registratie van de gemeente De Fryske Marren.
Bevindingen en bewijzen
MKB registratie, EAN codeboek registratie, BAG registratie en energiebedrijf Essent komen overeen met hun bevindingen en registraties. De voormalige ambtenaren die belast waren met deze kwestie, konden ook niet anders concluderen dat de familie Ploegstra het gelijk aan hun zijde hadden en hebben. De ambtenaren die zich nu met de kwestie bezig houden geven aan de materie niet goed te kunnen te interpreteren. Inmiddels is ook de Provincie betrokken bij de zaak. De familie Ploegstra heeft het idee dat er door hen eindelijk geluisterd wordt. Het is echter geen garantie dat de financiële en geestelijke schade op korte termijn kunnen worden opgelost. Voor hun is het duidelijk dat zij niet op kunnen en horen op te draaien voor de financiële gevolgen.
Voor de familie is dit niet de eerste keer dat er problemen zijn waarbij de gemeente is betrokken. Voordat deze zaak zich aandiende werd het vee van de familie ziek nadat sloten waren gedempt. Het vee bleek na onderzoek gebukt te gaan onder een E-coli bacterie. De gemeente had toen hulp toegezegd. Deze is er destijds nooit gekomen. De familie heeft zich voorgenomen zich niet nogmaals zo af te laten schepen. Deze week vond er een gesprek plaats met de burgemeester van de gemeente De Fryske Marren. Daarin werd duidelijk dat de gemeente de getroffen inwoners niet wil of kan bijstaan in de ontstane situatie. Nu zal de familie Ploegstra verder alleen tegen de energie maatschappij ten strijde moeten trekken. De familie gaat de komende tijd letterlijk en figuurlijk met spanning tegemoet.