Iraanse roadmovie bij filmhuis Joure

21-02-2019 JOURE – Een beroemde Iraanse actrice ontvangt een verontrustende video van een jong meisje dat om hulp smeekt. Met een vriend gaat ze naar het afgelegen dorp van het meisje. Ze ontdekken al snel dat tradities net zo belangrijk zijn als gastvrijheid.

Een beroemde Iraanse actrice ontvangt een verontrustende videoboodschap van een jong meisje dat haar om hulp smeekt om aan haar conservatieve familie te ontsnappen. Niet wetend of ze gemanipuleerd wordt of niet, vraagt ze haar goede vriend, regisseur Jafar Panahi, om raad. Samen rijden ze naar het dorp van het meisje in de afgelegen bergen in het noordwesten van Iran, waar ze hartelijk welkom worden geheten door de inwoners. De bezoekers uit de stad ontdekken echter al snel dat traditie voor de lokale bevolking minstens zo belangrijk is als gastvrijheid.

Sinds zijn speelfilmdebuut ‘De witte ballon’, in Cannes bekroond met de Gouden Camera, geldt Jafar Panahi als een van de belangrijkste onafhankelijke filmmakers in Iran. Na het succes van ‘Taxi Teheran’ verruilt hij de stad voor een roadtrip door het platteland. Wederom onderzoekt hij de tegenstellingen in zijn thuisland met een zeer persoonlijke film, gedraaid in de dorpen waar zijn eigen familie vandaan komt om censuur te ontwijken. Met ‘3 Faces’ brengt Panahi een ode aan de Iraanse cinema en haar sterke actrices, maar ook aan zijn leermeester Abbas Kiarostami. De film werd dit jaar in Cannes genomineerd voor een Gouden Palm en bekroond met de prijs voor beste scenario. Een prijs die hij vanwege zijn beroeps- en uitreisverbod helaas niet zelf in ontvangst kon nemen.

Reserveren: verplicht (via onze website: www.filmhuisjoure.nl of email: info@filmhuisjoure.nl of een pb)

Aanvang: 19.45 uur [zaal open: 19.30 uur/café open: 19.15 uur]
Toegang: EUR 9,50 p.p. (incl. pauze consumptie); voor donateurs en studenten: EUR 7,00 p.p. (incl. pauze consumptie)