Inwoners Friesland ontvangen gemiddeld 4.8 kerstkaarten

06-12-2019 JOURE – Inwoners van provincie Friesland ontvangen gemiddeld 4,8 kerstkaarten. Hiermee valt Friesland nipt buiten de top 3 van alle Nederlandse provincies. Dit blijkt uit het jaarlijkse kerstkaartenonderzoek van Greetz. De meeste kaarten in Friesland worden bezorgd in het plaatsje Noardeast-Fryslând. Hier kunnen de inwoners gemiddeld 7,2 kerstkaarten verwachten.

Waar gaan de kaarten in Friesland naar toe
Niet alleen in Noardeast-Fryslând worden veel kaarten via de post bezorgd. Ook inwoners van Heerenveen en Opsterland kunnen veel kaarten verwachten. De top 5 bestemmingen van kerstkaarten in de provincie Friesland is:

  1. Noardeast-Fryslând (met gemiddeld 7,2 kerstkaarten per inwoner)
  2. Heerenveen (met gemiddeld 5,3 kerstkaarten per inwoner)
  3. Opsterland (met gemiddeld 5,0 kerstkaarten per inwoner)
  4. De Fryske Marren (met gemiddeld 4,8 kerstkaarten per inwoner)
  5. Waadhoeke (met gemiddeld 4,8 kerstkaarten per inwoner)

De meeste kaarten in Nederland worden bezorgd in het Zuid-Hollandse Westvoorne. Westvoorne is daarmee dé kerstkaarten-gemeente van Nederland. Inwoners van deze gemeente ontvangen veruit de meeste kerstkaarten, namelijk gemiddeld 9,3 per inwoner.

Veel kaarten naar Friesland
In vergelijking met andere provincies krijgen inwoners van Friesland met 4,8 relatief veel kaarten. Landelijk gezien komt Friesland hiermee uit op de 4e plek. Koploper is Drenthe met 5,1 kerstkaarten per inwoner. Zeeland staat volgt met 4,9 kerstkaarten en Groningen maakt de top drie vol met gemiddeld 4,8 kerstkaarten per inwoner. Het verschil tussen Groningen en Friesland is enkel zichtbaar ver achter de komma; het gaat om slechts 0,02 kerstkaart (Groningen komt uit op gemiddeld 4,84 en Friesland op 4,82 kerstkaarten per inwoner).

Minder bedeeld zijn de inwoners van hekkensluiter Overijssel met gemiddeld 3,7 kerstkaarten per inwoner.

Nederlanders vaker op tijd met versturen van kerstkaarten
Opvallend is ook dat we vaker op tijd zijn met het verrassen van onze familie, vrienden en kennissen met een kerstkaart. Waar we voorgaande jaren nog flink wat kerstkaarten de dagen ná kerst verstuurden, is dat aantal afgelopen kerst flink afgenomen, met wel 45%. In de aanloop naar kerst is geen daling terug te zien. De dag waarop de meeste kerstwensen op de deurmat vallen is dan ook dinsdag 18 december.