Ingrediënten gedistilleerde dranken voortaan openbaar

09-06-2019 JOURE – Diverse Europese gezondheidsorganisaties hebben laten weten teleurgesteld te zijn over de plannen van de gedistilleerd sector rond consumenteninformatie. Volgens deze organisaties wordt het consumenten onmogelijk gemaakt om op een makkelijke en toegankelijke manier in de winkel informatie te krijgen over de ingrediënten van gedistilleerde dranken.

De gedistilleerd sector heeft ervoor gekozen niet de EU-verordening 1169/2011 (over de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten) te volgen, maar om te kiezen voor zelfregulering waarbij de informatie over de energetische waarde op de flessen komt te staan, maar de ingrediëntendeclaratie online wordt verstrekt via de website www.responsibledrinking.eu of via QR-codes.

Volgens de voorzitter van het permanent comité van Europese artsen (CPME) zijn Europese artsen zijn ervan overtuigd dat etiketten van alle alcoholhoudende dranken voedingsinformatie en gezondheidswaarschuwingen moeten bevatten. Adequate etikettering is een manier om de gezondheid van de bevolking te beschermen. Consumenten realiseren zich misschien niet dat veel alcoholhoudende dranken veel suiker bevatten. Dit feit zou niet ergens online moeten worden verborgen.