Ingezonden: Ergernissen op het fietspad

22-05-2020 NIJEHASKE/JOURE – Ondanks dat de maatregelen enigszins versoepelt worden, erger ik mij als recreatief ‘oudere’ fietser aan wat er op de fietspaden binnen onze gemeente plaats vindt. Ik ben gelukkig nog gezond, maar ben ouder dus maak ik mij wel zorgen over mijn gezondheid. Afgelopen donderdag bevond ik mij fietsend tussen Nijehaske en Joure. Diverse malen werd ik gepasseerd door racefietsers. Dat is natuurlijk niet erg gezien zij sneller fietsen dan mij.

Bij mij ontstaat de ergernis wanneer ik door een fietser wordt ingehaald en zijn of haar achterwiel mijn voorwiel bijna raakt als ik ingehaald wordt. Diverse malen heb ik de nijging gehad om de rem in te knijpen omdat ik schrik hoe snel er bij het passeren er weer naar rechts wordt gestuurd. Nog erger is het als er een groepje van meerdere fietsers dit zelfde ritueel snel achter elkaar herhaalt.

Waar ik mij het meeste over verbaasde dat ik een groep fietser tegen kwam die de andere richting op ging. Ik kon voor zover mijn ogen het konden volgen 14 wielrenners tellen. Volgens mij, is dat tot 1 juni niet toegestaan. En ja, ik weet dat mensen gaan reageren: ‘Daar heb je weer zo’n oude zeikerd’, maar voor mij persoonlijk voelt het gek. Wij doen er alles aan om gezond te blijven en ons aan de regels te houden. Om dan een groep mensen te zien die zich hier niet aan houden geeft dan een ‘naar’ gevoel.

Het is voor een oudere zoals mij fijn dat we in het dagelijkse leven rekening met elkaar houden in de winkels. Wij houden ons aan de anderhalve meter afstand. Het zou ook fijn zijn dat het snellere verkeer op de fietspaden ook rekening zou willen houden met het minder snelle verkeer. Natuurlijk zijn er fietsers en verkeersdeelnemers die zich prima gedragen! Ik hoop echter dat bepaalde wielerfanaten zich genoeg aangesproken voelen om meer rekening te houden met oudere of meer langzamere collega fietser.

Met vriendelijke groet,
J. de V.