Inflatie daalt naar 6,2 procent in februari

10-03-2022 JOURE – Consumentengoederen en -diensten waren in februari 6,2 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In januari was de inflatie 6,4 procent.

Kleinere prijsstijging energie
De afname van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming). In februari was energie 77 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In januari was dit 88 procent. Naast energie had ook de prijsontwikkeling van mobiele telefoons een drukkend effect op de inflatie.

Energie heeft momenteel een belangrijke bijdrage aan de totale inflatie. Het CBS is gestart met een onderzoek naar het meten van de energieprijzen in de CPI.

Meubelen en voeding duurder
De prijsontwikkelingen van meubelen en voeding hadden daarentegen een opwaarts effect op de inflatie. Meubelen (inclusief stoffering en vloerbedekking) waren in februari 9,7 procent duurder dan een jaar eerder. In januari was dit 6,7 procent. De prijsstijging op jaarbasis van voedingsmiddelen nam toe van 4,3 procent in januari naar 4,9 procent in februari.