HZPC wordt Koninklijk tijdens 125-jarig bestaan

28-02-2023 JOURE – HZPC in het Friese Joure ontving maandag het predicaat Koninklijk. Het aardappelveredelingsbedrijf bestaat op de dag af 125 jaar. Het predicaat werd uitgereikt door commissaris van de Koning Arno Brok van provincie Fryslân. Zijne Majesteit de Koning kent de titel Koninklijk toe aan vooraanstaande ondernemingen die tot de top van de sector in Nederland behoren en wereldwijd een goede naam hebben.

Door het predicaat Koninklijk mag HZPC haarzelf nu Royal HZPC Group noemen. Daaronder vallen de deelnemingen STET, HZPC en ZOS. Gerard Backx, CEO van HZPC, ontving het predicaat uit handen van Brok. ‘Wat we in 125 jaar HZPC hebben geleerd, is dat het loont om verder te kijken dan de eigen grenzen. Dat deden we toen, dat doen we nu nog steeds. We proberen met onze kennis en expertise een bijdrage te leveren aan het voeden van de wereldbevolking.

‘Wij geloven dat de aardappel daar een grote rol in hoort te spelen’, vervolgt Backx. ‘Daarom zijn wij continue bezig met het ontwikkelen van nieuwe aardappelrassen, die het goed doen onder lokale en klimatologische omstandigheden waar ze moeten groeien. Het predicaat Koninklijk is letterlijk een kroon op ons werk.’

Basis gelegd in Bitgum
De basis van HZPC werd gelegd op 27 februari 1898 in Bitgum. Dat is in het hart van de Friese kleibouwstreek. Daar richtte Hette Tjitzes Hettema samen met zijn vrouw Anne van der Meer Handelshuis Hettema op. Dat bedrijf verbouwde- en exporteerde pootaardappelen.