HZPC verwacht in 2021 eerste prototype van een hybride aardappelras

18-02-2020 JOURE – Volgend jaar verwacht HZPC het eerste prototype van een hybride aardappelras in handen te hebben. Deze aardappelen worden gezaaid in plaats van gepoot en dat biedt perspectief voor de voedselzekerheid van gebieden die slecht te bereiken zijn. Naar verwachting heeft HZPC vanaf 2025 een hybride aardappelras beschikbaar voor de markt in Centraal Afrika.

Een hoog kiempercentage voor hybride aardappelzaden is belangrijk om te kunnen concurreren met andere aardappelrassen. In de landbouw is het testen en veredelen van gewaszaden voor een zo hoog mogelijk kiempercentage niet nieuw, maar voor hybride aardappelzaden zijn daar nog geen gestandaardiseerde zaadtesten voor. Daarom doet HZPC veel onderzoek naar het kiemproces van hybride aardappelen.

HZPC heeft de afgelopen jaren flinke stappen gezet in de ontwikkeling van hybride aardappelrassen. Zaden zijn eenvoudiger en goedkoper te vervoeren. Bovendien biedt het kansen voor landen waar pootgoed importeren lastig of zelfs niet toegestaan is. Inmiddels is het prototype van een hybride aardappelras bijna een feit.