Hypotheekrente blijft stijgen

28-03-2022 JOURE – Er waren afgelopen week minder hypotheekrenteverhogingen dan in de weken daarvoor. Daardoor zagen we een verdere afvlakking van de gemiddelde hypotheekrente stijgingen. Op het hoogtepunt ging de gemiddelde 20 jaar vaste hypotheekrente met NHG in één week omhoog met 19 basispunten (ofwel 0,19 procentpunt).

Marktrentes stijgen
stijgende lijn weer opgepakt. De marktrentes staan op een niveau van eind 2018 en begin 2019. Belangrijke reden is dat de inflatie de komende tijd waarschijnlijk hoog blijft. Het meest duidelijk is dat terug te zien aan de energieprijzen. Bij de pomp gaan de benzine- en dieselprijzen op dag basis soms met tien cent omhoog. Dat heeft gevolgen op de dagelijkse boodschappen en andere inkopen die we doen.

Korte hypotheekrentes verhoudingsgewijs meer gestegen
De stijging van de gemiddelde hypotheekrentes ligt voor de verschillende rentevaste periodes allemaal zo rond de 6 tienden. De stijging is met 0,57 procentpunt voor 5 jaar vast het laagst en voor de populairste rentevaste periode van 20 jaar vast met 0,67 procentpunt het hoogst.