Hypotheek rente omhoog, gas prijzen omlaag

21-03-2022 JOURE – De rentes op hypotheken zijn afgelopen week opnieuw omhooggegaan. Gemiddeld ging het om verhogingen van ruim 0,1 procentpunt, al ging het bij andere banken met 0,25 procentpunt omhoog. Eerder dit jaar werden de rentes ook al verhoogd.

Oorzaak is de hoge inflatie. Die zorgt voor een stijging van de marktrentes. Als die banken meer moeten betalen berekenen ze dat door aan hun klanten, bijvoorbeeld huizenkopers. De rentestanden zijn echter nog steeds laag.

Gasprijs
De gasprijzen zijn vandaag onder de 100 euro per megawattuur gedoken. Het warme weer is de grootste reden hiervan. Rusland pompt ondertussen ook nog steeds gas naar Europa. Door de oorlog steeg de gasprijs eerder tot 345 euro per megawattuur. Een aantal huishoudens worden echter wel flink geraakt. Met name de huishoudens die noodgedwongen moesten overstappen vanwege het faillissement van energiebedrijven.

Op langere termijn zullen de kosten wel dalen echter zijn er wel contracten afgesloten waarin de hogere prijzen zijn vastgelegd.