Huizenprijzen gaan volgens het IMF verder dalen

29-04-2023 JOURE – Door de inflatie en afnemende koopkracht is de verwachting van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) dat de huurprijzen hard gaan dalen. Volgens onderzoek zijn de huurprijzen in veel Europese landen 15% tot 20% te hoog. Vorig jaar daalden de huizenprijzen in landen als Tsjechië, Denemarken en Zweden met meer dan 6%. In Nederland daalden de huizenprijzen in de eerste drie maanden van 2023 met 8,2% de grootste daling in tien jaar tijd.

De dalingen kunnen verergerd worden door economische tegenwind en hogere rentes. Door goed in de gaten houden wat de gevolgen zijn wil het OMF dat overheden stresstests gaan uitvoeren. Wellicht is er aan de hand van die resultaten beter te voorspellen wat de gevolgen zijnj van heftige prijsdalingen woningeigenaren en de economie.

Rente
De rente’s zijn al een tijd aan het stijgen en wellicht gaan die nog verder oplopen. De stijging van het rentetarief moet helpen om de inflatie te bestrijden. En dat werkt uiteindelijk door in de hypotheekrentes. Eerder steeg de 10-jaar rentevast in Nederland van 1% naar 4% welke gevolgen hebben voor het kopen van een huis.

De verwachting is dat de rente dit jaar boven de 5 procent zal stijgen. Pas in 2025 verwacht het IMF een inflatie van 2 procent, het door de ECB (Europese Centrale Bank) gewenste niveau. Door rentestijging kunnen er minder geld worden uitgegeven wat weer kan leiden dat huiseigenaren niet hun hypotheek meer kunnen betalen.