Honderden producten onterecht verkocht als biologisch

07-05-2019 JOURE – In winkels worden honderden producten onterecht verkocht met een biologisch label. Het gaat om producten van meer dan 200 boeren die zich niet aan de regels houden op het gebied van dierenwelzijn, medicijngebruik en milieu. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws op basis van meer dan 1500 inspectierapporten van toezichthouder Skal.

Bijna 1 op de 10 biologische boeren houdt zich niet aan de regels, zo staat in inspectierapporten uit 2017 en 2018 in handen van RTL Nieuws. Op het gebied van dierenwelzijn, een van de pijlers van de biologische sector, voldoen tientallen boeren niet aan de regels. Ook bij het telen van groente en fruit worden regels overtreden. Zo gebruiken zo’n 20 boeren kunstmest en meststoffen die niet zijn toegestaan. Ook worden gewassen soms ingezaaid met middelen die ze niet mogen gebruiken. Daarnaast blijkt een deel van de boeren hun groente en fruit te bespuiten met gewasbeschermingsmiddelen die niet zijn toegestaan in de biologische sector.

De boer krijgt vaak een waarschuwing, maar mag – zelfs als de overtreding nog niet is hersteld – zijn producten wel als biologisch blijven verkopen. Controleautoriteit Skal zegt het biologische certificaat van een bedrijf te kunnen afpakken wanneer er herhaalde overtredingen plaatsvinden. Toch blijkt uit het onderzoek dat meerdere bedrijven bijna een jaar lang wegkomen met dezelfde overtreding en al die tijd hun producten mogen verkopen als biologisch.

Volgens Skal-directeur Nicolette Klijn mogen de producten die niet voldoen aan alle eisen wel met het biologische logo mogen worden verkocht. “Een biologische ondernemer wordt op meer dan 50 aspecten beoordeeld. Het is net als je een rapport hebt op school: daar mogen af en toe onvoldoendes tussen zitten en dan ga je nog steeds over.” Volgens Klijn hebben ondernemers recht om hun fouten te herstellen en moeten de verwachtingen naar de consument ‘beter worden afgestemd’.