Hogere prijzen verwacht voor tarwe, mais, cacao en koffie

18-01-2019 JOURE – Agrarische grondstofprijzen staan sterk onder invloed van valutaontwikkelingen en de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. Door de tekorten in 2019 gaan de prijzen van tarwe en mais stijgen. De cacao- en koffieprijs stijgen door onder meer aanbodproblemen. Er is echter druk op de prijzen van sojabonen door overaanbod. De suikerprijs blijft waarschijnlijk stabiel door het herstel Braziliaanse real bij een goede beschikbaarheid.

De resultaten van de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China houdt de gemoederen bezig in veel grondstofmarkten. Voor de agrarische grondstofmarkten is vooral de trend in de Amerikaanse export van maϊs en sojabonen richting China een belangrijke indicator. De stemming op de sojamarkt verbeterde sterk op het Chinese gebaar van goodwill gedurende de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, waarbij Chinese importeurs orders plaatsten voor sojabonen uit de Verenigde Staten. De prijs van sojabonen is mede daardoor gestegen sinds de start van 2019.

Op de cacaoprijs zijn de prijzen van de andere agrarische grondstoffen ook gestegen sinds het begin van 2019. De cacaoprijs daalde doordat in West Afrika de weersomstandigheden gunstig bleven. Dat zorgt voor een veel betere oogst en zet druk op de prijs bij gelijkblijvende vraag. De sterkste stijging was er voor de suikerprijs. De hogere olieprijs, zorgen over de weersomstandigheden in Brazilië en India en een sterkere Braziliaanse real resulteerde in een toename van de suikerprijs van 10% sinds 1 januari.

Brazilië heeft een groot aandeel in de productie van veel grondstoffen, zoals sojabonen, suiker en koffie. De invloed van de trend in de Braziliaanse real op de prijzen van deze grondstoffen is daarmee groot. Door de sterkere real sinds 1 januari worden de grondstoffen voor Braziliaanse handelaren minder waardevol en dat geeft de handelaren een prikkel om minder te verkopen op internationale markten in afwachting van hogere prijzen. De prijs van zowel Arabica als Robusta koffie steeg met 1%.