Hoe vaak en wanneer moet je zonnecrème smeren?


24-07-2017 JOURE – De zon laat haar steeds meer zien waardoor het verstandig is om jezelf goed in te smeren. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de sterkte en hoe vaak moet je jezelf insmeren?

De feiten op een rij
Er is geen enkele zonnebrandcrème die je volledig kan beschermen tegen de zon. Dat geldt ook alleen als je voldoende smeert. Daarbij blijkt uit onderzoek dat niemand zichzelf voldoende dik insmeert om de aangegeven SPF te bereiken.

Het is verstandig om elke twee uur zonnebrandcrème aan te brengen. De werkzaamheid van de filters neemt namelijk af na het smeren. De snelheid waarmee dat gebeurt hangt af van je huidtype, de sterkte van de zon, je activiteit (zwemmen, sporten) en de gebruikte zonfilter. Op dagen dat de zon krachtig schijnt en je veel zwemt of zweet is het verstandig om je ieder uur of na iedere zwembeurt opnieuw in te smeren.

In de schaduw kan de huid verbranden. Een parasol biedt bijvoorbeeld onvoldoende bescherming. Parasols laten namelijk toch uv-straling door en reflecterende zonnestralen bereiken uiteindelijk ook gewoon de huid. Het is dus belangrijk dat je je ook insmeert wanneer je in de schaduw zit. Ramen houden ook geen UV straling tegen.

Mensen met een lichte huid of die last hebben van pigmentvlekken, is factor 30 of hoger aan te raden. Om de huid voldoende vitamine D en pigment ter bescherming te kunnen laten opbouwen, is het beter om dagelijks op de juiste wijze een iets lagere factor te gebruiken.

Nadat je gezwommen hebt is het beter om je opnieuw in te smeren. Producten die waterproof zijn, bestaan namelijk niet! Aan waterproof producten zijn ingrediënten toegevoegd als wax, olie of polymeren die het product resistenter maken voor water. Als je veel zwemt of een slechte smeerder bent, dan is het wel veiliger om voor zo'n crème te kiezen dan een product dat niet waterbestendig is.

Als je niet gaat zonnen is het nog steeds verstandig om je in te smeren. De sterkte van de zon is niet anders dan als je op het strand ligt. Niet alle kleding biedt ook een beschermende factor. dit hangt onder andere af van de dikte van de stof en het materiaal. Een zware jeans houdt uiteraard meer straling tegen dan een dunne omslagdoek. Een wit T-shirt heeft ongeveer een SPF van 5. Is het shirt nat, dan blijft er van de bescherming niets meer over. Je kunt dus uiteindelijk toch ongemerkt verbranden onder (zomer)kleding.