Het verhaal van… 35 jaar Wijnkoperij Joure

05-12-2020 JOURE – “Wie bij ons binnen loopt, vindt hier het antwoord op zijn eigen passie”. Met deze opmerking zeggen Berthus en Hammie Koornstra van Drankenspeciaalzaak Wijnkoperij Joure indirect alles over zichzelf. Nu al vijfendertig jaar is ziel en zaligheid in het bedrijf gelegd en is de liefde voor wijn en gedistilleerd alleen maar sterker geworden. Eenieder die het pand betreedt wordt door hun virus aangestoken.

Binnen in het in Jugendstil opgetrokken pand val je van de ene verbazing in de andere. Drie ruimtes met een eigen specialisme en een wel heel breed assortiment. Rijen flessen die prachtig in het gelid staan in de wandkasten. De winkelprijs staat er met schoolbordkrijt bijgeschreven. Vele bekende merken zijn aanwezig, maar ook de onbekende merken die tot je verbeelding zullen spreken. Vormgeving van etiket en fles is door de wijnproducent hier en daar tot kunst verheven. Maar uiteindelijk gaat het om de inhoud. Inmiddels komen echte kenners van heinde en ver om hier hun favoriete wijn, whisky of ander gedistilleerd te vinden en te kopen.

Wie lang genoeg specialist is wordt vanzelf bijzonder
Drankenspeciaalzaak Wijnkoperij Joure is van huis uit gespecialiseerd in wijnen, maar in de loop der jaren zijn daar de likeuren en gedistilleerde dranken bij gekomen. Naast Friese merken als het Frysk Hynder, Nobeltje en Schylger jutterbitter en cranberry wijn, vallen direct de meer dan 1200 verschillende whisky’s op. “Ik vind het nog altijd geweldig om de reactie van een klant te zien wanneer hij bij ons iets aantreft wat hij niet had verwacht”, glundert Berthus.

Maar de echte passie ligt nog steeds bij de wijnen. De winkel staat en ligt vol met wijnen uit streken van over de hele wereld. Nagenoeg alle wijnen hebben hij en zijn vrouw zelf geproefd om een goed assortiment op te kunnen bouwen. Geen wijn is dezelfde, want vele factoren spelen een rol bij het bepalen van het aroma en de smaak. De ligging van de wijngaard, de invloed van zon, wind, water en zee, het microklimaat en de gesteldheid van de bodem, het soort druif… alles is van invloed op de kwaliteit van de wijn. Zeker ook de biologische en biodynamische werkwijze in de wijngaard. Met bemestingstechnieken o.a. wordt de bodem verlevendigd en rijk aan micro organismen. Daardoor wordt de te maken wijn nog meer uniek in smaak en karakter.

Je mag het vragen als je wilt proeven
Voor wie het lastig vindt om een keus te maken hebben Berthus en Hammie de volgende tip: vraag hen in de winkel gerust of je iets mag proeven. Dat geldt zeker voor whisky en andere speciale distillaten.  Op de zaterdagmiddag staat er altijd een fles wijn geopend op de proefton in de winkel. Wil je eens wat anders proberen dan het standaard flesje, dan stellen zij graag een persoonlijk doosje met 6 verschillende wijnen voor je samen. Bij aankoop van wijn in de winkel geldt: zes halen en vijf betalen.

Vijfendertig jaar bestaat de zaak dit jaar in december, maar dat is zeker geen reden om het rustiger aan te doen. Het ondernemersgezin, waarvan Berthus, vrouw Hammie en schoondochter Vanessa in de zaak staan, houdt ervan om steeds nieuwe dingen te bedenken. Het komende jaar hopen zij weer eens whisky- en wijnproeverijen te organiseren.

Historie van de winkel
Het opvallende pand waarin Wijnkoperij Joure is gevestigd dateert uit omstreeks 1904 en is kenmerkend in de Jugendstil stijl gebouwd. In eerste instantie werden er vanuit het split level pand fietsen, kinderwagens en naaimachines verkocht door Albert Schootstra. In 1917 werd het pand overgedaan aan Hotze Kleistra, waarna het in 1928 werd aangekocht door ‘pake’ Berthus Koornstra, die in mei 1923 al een groothandel in bieren en limonades begon.

In 1946 werd de zaak overgenomen door zijn zoon Johannes, ook wel bekend als Jopie. In de kelder werd het bier destijds vanuit eikenhouten fusten zelf in ‘eigen merk’ beugelflesjes gebotteld en uitgeleverd aan diverse cafés in Joure en omgeving. Eind jaren vijftig werden het de brouwerijbottelingen. De branche veranderde in 1966 echter zo snel, dat er toen werd besloten om de winkelruimte te verhuren aan speelgoedzaak Kalsbeek.

In 1985 werd Wijnkoperij Joure in de kelder van het pand opgestart. Naast wijnen werden er ook meer dan 300 soorten whisky aangeboden. In 2010 besloten Berthus en Hammie om het winkelpand weer in zijn geheel in gebruik te nemen. Door de nieuwe indeling kwamen de split levels van de winkel weer helemaal tot zijn recht.

Wijn- en whiskynieuws en webshop
Wijnkoperij Joure stelt je graag op de hoogte van bijzonder wijn- en whiskynieuws. Kijk eens op de site www.wijnkoperij-joure.nl en je kunt dan bevestigen dat je de mail wenst te ontvangen. In 2016 werd de webshop www.wijnkoopjeonline.nl opengesteld en kun je lievelingswijnen makkelijk online bestellen en thuis laten bezorgen.

December
Deze gehele feestmaand gelden steeds wisselende verkoopacties in wijn, gedistilleerd en whisk(e)y. Maar let op: vermijd drukte en koop ruimschoots op tijd in. Je mag vooraf je bestelling aan hen doorgeven, dan zetten zij het alvast voor u klaar.

Van Berthus, Hammie & Vanessa Koornstra. Graag tot ziens bij Wijnkoperij Joure gevestigd aan de Midstraat 142 te Joure. Voor meer informatie kunt u bellen met 0513-412022.