Een gesprek met… Nathalie de Vries


18-03-2017 JOURE – Afgelopen donderdag hadden we afgesproken met Nathalie de Vries van TIJD uitvaart begeleiding. Na een hartelijk ontvangst en een goede kop koffie kwam er luchtig een goed gesprek op gang over haar bijzondere beroepskeuze.

Het beroep van uitvaartbegeleider is voor Nathalie een beroep waar veel in samenkomt: organiseren, coachen, Begeleiden, empathisch vermogen. Wanneer een dierbare (onverwacht) wegvalt breekt er een periode aan waarin veel geregeld moet worden en waarin er veel keuzes gemaakt kunnen worden. Door het maken van al die keuzes kun je het afscheid zo vormgeven dat het past bij degene van wie je afscheid neemt, maar dat het ook past bij degene die verdergaan. Mensen gaan in deze dagen vaak weer terug naar ‘de basis’. Het zijn dagen waarin de rest van de wereld door draait, en voor de naasten staat de wereld even stil. Vaak een heel intieme periode waarin er ruimte is voor echt contact. Een heel bijzondere periode om als uitvaartbegeleider bij betrokken te mogen zijn.

Begeleiden in plaats van leiden
Het beroep van uitvaartbegeleider kwam 20 jaar geleden voor het eerst onder haar aandacht na het onverwachte overlijden van een vriendin. De ouders van haar vriendin waren totaal in shock. 'De uitvaartleider heeft indertijd zijn best gedaan om er een waardig afscheid van te maken. Maar het was inderdaad het ‘leiden’ van een afscheid in plaats van het ‘begeleiden’ van een afscheid. Netjes en correct, maar verre van persoonlijk.’  Dit was voor Nathalie het eerste moment waarop ze dacht ‘dit kan anders’. En in de loop van de jaren, en met name bij elk afscheid, werd de wens om zelf dit beroep uit te oefenen steeds groter. Anderhalf jaar geleden werd het TIJD om echt haar hart te volgen en is ze de opleiding voor uitvaartbegeleider gaan volgen. Sinds een half jaar heeft ze haar eigen bedrijf, TIJD uitvaartbegeleiding.

Nathalie geeft aan dat ze vooral mensen wil begeleiden in keuzes te maken en ze te attenderen op de verschillende mogelijkheden die ze hebben bij een afscheid. Zodat het afscheid ‘eigen’ wordt. 'Door het geven van keuzes en mensen helder te adviseren wordt het echt hun afscheid. Dit helpt ontzettend bij het rouwproces wat in deze eerste dagen start.'

Geen praktisch beroep
Als moeder van een jong gezin is het niet altijd een even ‘praktisch’ beroep. Wanneer de telefoon gaat is het vaak zeer gewenst dat ze gelijk in de auto stapt. Dit heeft haar er in eerste instantie ook van weerhouden om te beginnen. Maar nu de jongste op school zit en de opvang goed geregeld is was er geen reden meer om niet te starten. 

Netwerk
Inmiddels heeft Nathalie een netwerk om zich heen opgebouwd met collega’s die ‘er hetzelfde instaan’. Andere uitvaartbegeleiders, maar ook bloemisten, verzorgers voor de laatste verzorging, muzikanten, een rouwfotografe en een ontwerpster voor rouwkaarten, liturgieën, advertenties en bedankkaartjes. ‘Door het klein te houden kom je in contact met mensen die ook op een persoonlijke manier invulling kunnen geven aan de wensen van diegenen die achterblijven.’

Locatie
Niet alleen de TIJD die ze neemt is bijzonder, ook de locaties waarvoor gekozen kan worden wijken vaak af van het conventionele. ‘Stel dat je een man hebt die elk weekend in de voetbal kantine was te vinden, dan zou het heel passend zijn om zijn afscheid daar te houden.’ Veel sportverengingen, musea, restaurants etc vinden het mooi om aan een afscheid mee te kunnen werken. En ‘onder aan de streep’ ziet de rekening er hetzelfde of gunstiger uit wanneer je andere keuzes maakt.

De manier waarop de rekening wordt opgemaakt is geheel transparant. Nathalie kent geen belangen ten aanzien van aanschaffen van bijvoorbeeld de uitvaartkist of de bloemen, ’daardoor ga je toch anders het gesprek in omdat je geen verborgen doelen hebt’. 

TIJD
De naam ‘TIJD’ is dan ook niet voor niets gekozen. Het onderscheid haar van andere uitvaartverzorgers. ‘Ik wil graag de TIJD nemen. Ik kijk dus niet op de klok als ik binnen kom, ik pas me aan het tempo van de naasten.’ Andere uitvaartverzorgers hebben anderhalf uur op de eerste dag om de uitvaart in principe helemaal te regelen. ‘In mijn beleving kun je dan niet de keuzes maken die gemaakt worden wanneer je meer TIJD hebt om na te denken.’  Daarom neemt ze de ruimte en neemt ze de TIJD. ‘Commercieel en efficiënt is het dus niet’; lacht ze. Het doel wat ze zichzelf stelt is niet altijd even gemakkelijk. ‘Het plaatje moet kloppen, mensen moeten de persoon herkennen van wie er afscheid wordt genomen. En ik wil graag dat de naasten de eerste stappen kunnen zetten naar het leven zonder degene die ze lief was.’

Op dinsdag 21 maart aanstaande is Nathalie te gast in de bibliotheek van Joure. Van 19:30 uur tot 21:30 uur verzorgt zij een lezing over alle mogelijkheden met betrekking tot uitvaartbegeleiding. Deze avond wordt ze muzikaal begeleid door Peter Krako, gitarist van onder andere Willeke Alberti en Elske DeWall. Voor meer informatie kunt u ook terecht op http://www.uitvaartbegeleiding.frl