Het verhaal van Luc de Jong: 50 jaar muzikant


25-02-2017 JOURE – De koffie staat klaar bij huize Luc de Jong. Zijn vrouw Wies zit gezellig bij ons aan tafel en zonder ook nog maar 1 vraag te hebben gesteld raken we al snel aan de praat over het leven van zijn muziek carrière.

Luc was een klein manneke van 4 of 5 jaar oud toen hij in het bezit kwam van een trommel. De trommel was een echte ouderwetse trommel met touwen aan de zijkant en de tromvellen bestonden nog uit varkenshuiden. Onder de trommel was er een snaren-bed gemonteerd.

Elke ochtend als Luc naar school ging, nam hij de trommel mee om tegenover de Flecke een stukje te spelen voor zijn ‘Beppe’ die daar woonde. ‘Ik stond naast de bushalte en soms stonden daar mensen te wachten, dan dachten de mensen dat ik voor hun speelde. Ik kreeg wel gauw eens een stuiver of een dubbeltje toegestopt door de reizigers maar wat ze dan niet zagen was dat aan de andere kant van de weg mijn ‘Beppe’ stond te zwaaien.’

Als Luc een jaar of 15 is komt hij per toeval in contact bij Meine Minnesma. Meine had destijds gasten in het hotel die aan het werk waren met het aanleggen van een pijpleiding rondom het IJsselmeer. Maar ‘s avonds werd het weleens laat in het café, dan ‘s morgens vroeg weleens een probleem. Luc bood uitkomst. Hij dekte de tafels en zette het eten klaar voor de gasten. Meine was ook gek van drummen en drumstellen. Eens in de zoveel tijd reed hij naar Amsterdam om daar ‘Premier’ slagwerken te kopen en die weer te verhandelen aan muzikanten in de buurt. Je kon ook je oude slagwerk bij hem inruilen en dan hield hij weleens wat trommels over. Die kreeg Luc om daar een slagwerk van te kunnen maken als dank voor zijn werkzaamheden.

Biljarten
Naast de klusjes die hij voor Meine deed in de ochtend was Luc ook s’avonds steeds meer in de kroeg te vinden. Niet voor het bier maar voor zijn grote hobby biljarten. ‘Natuurlijk werd daarover gesproken in Joure. Een jonge jongen die elke avond in de kroeg zit?’ Luc had de oplossing voor zijn ouders en de kritische geluiden. Van zijn ouders kreeg hij dan ook zijn begeerde eigen biljartkeu en een daarbij behorende koffer.

De ‘Gains’
Op zijn 15e stapte hij in zijn eerste band de Gains. Zij maakten muziek van die tijd. Oane de Kroon en Wobbe Idzinga maakten onderdeel uit van deze band. Het was niet stemmingsmuziek zoals hij later zou maken veel zou maken en waar hij bekend mee zou worden.

Tune Blues
Tussen Joure en Scharsterbrug in de bocht stond een klein huisje. Daar kwam een bankstelletje in te staan met een tafel. Later werd het honk dan ook omgedoopt tot ‘House of Blues Power’. Manager van die band werd Meine Minnesma. Hij liet lichtgevende reclame stickers maken en de band plakte deze op elke lantaarnpaal die ze tegen kwamen. De gemeente was er destijds niet blij mee en Meine kreeg dan ook een brief dat hij alles moest verwijderen of hij krijg de kosten voorgeschoteld van de schoonmaak. Op zijn 16e speelde Luc in het voorprogramma van Brainbox, the Outsiders en de Bintangs.

Dienst
Na deze periode moest Luc op zijn 18e in dienst. Daar kon hij in Amersfoort zijn rijbewijs halen. Ondanks zijn geweldige dienstkameraden was het leger niet echt zijn ding. Na het behalen van zijn rijbewijs wilde het leger hem naar Utrecht sturen om daar een monteur van hem te maken. Maar Luc had helemaal niets met auto. Een band verwisselen lukte wel maar voor de rest…

Wibas
Harm wind en zijn dochters kwamen in beeld na de dienst periode. De Wiba’s stond voor Wind en Bakker. Harm Wind was de manager en vader van Roelie en Antje. Er waren in totaal 4 dames die in de band zaten. De toenmalige vrouwelijke drummer hield er mee op en daar moest natuurlijk vervanging voor komen en dat werd Luc. Roelie Wind (de accordeonist) speelt net als Luc nog steeds. De bezetting van de Wiba’s veranderde door de jaren heen en uiteindelijk heeft Luc het 3 jaar volgehouden in de band.

'Joets'
Op zijn 20e jaar krijgt hij een klus met Gerard Wiersma in Lemmer. Tijdens de gehele bouwvak moest er muziek komen bij Piet van der Werf (later Andre van der Berg) in Café populair. Op 1 vrije dag na speelden ze daar 17 dagen achtereen gedurende de bouwvak. Elke dag weer zag je dezelfde mensen naar de kroeg komen. Ze hadden een trouw publiek. Joets wilde graag dat Luc beroepsmusicus werd. Maar dat had Luc niet in gedachten.

Op zijn 25e gaat Luc vaak met Willem (no panic) de With op pad. Dit heeft hij 4 jaar lang gedaan waarna hij bij de Evergreens met Sipke Wetsra komt. Later wordt Sipke vervangen door Alex Brandsma uit Lemmer. Daarna komt hij uiteindelijk in zijn langste samenwerkingsperiode terecht bij Albert de Heij. Daar maakte hij muziek mee van 1982 tot 1995. Met de band Sphinx speelt Luc van 1995 tot en met 1999 waarna hij ervoor kiest om solo verder te gaan. In 2007 komt Luc in aanraking met Siep Grotenhuis waarmee hij ' de Salina's' vormt. Zij blijven tot 2013 bestaan. Ondanks dat de heren beide solo zijn gegaan zijn ze nog steeds als duo te boeken.

Rijk worden
Ondanks de veranderingen in feestmuziek waar steeds vaker van dj’s gebruik wordt gemaakt speelt Luc de Jong op de donderdag van Jouster merke dit jaar zelf bij café ’t Tolhuis en café ’t Syl op de maandag (na de koersen). Ondanks zijn 66 jaar vindt Luc het muziek maken nog steeds geweldig om te doen. Het liefst blijft hij wel in de buurt van Joure. Ondanks dat apparatuur tegenwoordig compacter wordt, is het zeker niet lichter geworden. Wies helpt vaak even bij het in en uit laden van de spullen. Op de vraag wat Luc nu nog zou willen bereiken antwoord hij: ‘Rijk worden!’ Wies en Luc beginnen beiden te lachen…