Het verhaal van… Erik de Graaf en ’t Jouster Bierke


04-02-2017 JOURE – Bij Doppio hadden wij afgesproken met Erik de Graaf. Daar spraken wij met de ontwikkelaar en bedenker van het Jouster Bierke. Erik heeft altijd al het idee gehad om een eigen bier te ontwikkelen. ‘Joure is al heel lang bekend om de koffie dus waarom niet ontwikkelen we dan niet een Jouster  biertje?’

Vrienden van Erik zijn in Drachten een brouwerij begonnen. Het werd op die manier ook makkelijker om een eigen biertje te ontwikkelen. De hoofdbrouwer had een idee om Erik 7 verschillende biertjes te proeven om te kijken welke kant qua smaak het bier op zou moeten gaan. Daar koos Erik 2 biertjes uit die naar zijn zin waren. Aan de hand van die keuze werd er een bier gebrouwen die dicht bij zijn idee en smaak in de buurt zou moeten komen.

De ontwikkeling
Er is een proefbatch gemaakt maar die bleek eigenlijk gelijk ontzettend goed te zijn. Meestal wordt er na de tijd nog aan gesleuteld om het of wat bitterder te maken of juist zoeter. Maar dat hoefde niet meer. De smaak was precies wat ik voor ogen had.

Het volgende wat natuurlijk geregeld moest worden was het etiket. De vader van Erik (een bekende Jouster) is Hessel de Graaf. Die schildert graag en had nog een mooi schilderij liggen van de Jouster toer. Erik had al snel bedacht dat het schilderij prima als etiket zou kunnen dienen.

Samen met een grafisch ontwerper heeft hij het logo verder uitgewerkt. Het pompeblêd is in het etiket verwerkt net als de Friese vlag. Het lettertype is speciaal voor het etiket ontwikkeld. Erik is aan het nadenken over het produceren van een eigen glas, maar dat is nog toekomst muziek.

Kleur en smaak
De kleur van het bier komt erg overeen met de kleur van de Jouster toer. ‘Ik wilde het bier daarom heel graag in een transparante fles dat bleek niet zo verstandig te zijn. Door het daglicht zou het biertje zijn smaak verliezen. En dat zou natuurlijk zonde zijn.’

Eerder was er een mogelijkheid om het bier te proeven bij de taste of Joure. Jurjen Gulmans van café ’t Hert was gelijk enthousiast over het product. Het bier is dus ook in het café te bestellen maar sinds gister ook verkrijgbaar bij Bistro Fred. Ook kan het bier in de winkel worden gekocht bij Bosma Booze and Bites.

Productie
Per keer kan er 150 liter gemaakt worden. Voordat het mengsel gemaakt is ben je een halve dag verder voordat het verwerkt kan worden. Daarna moet het ongeveer 2 tot 3 weken rijpen om op smaak te komen. Na die tijd kan het gebotteld worden maar moet het nog wel 2 weken staan voordat het product geschikt is voor consumptie en dus de verkoop. Het bier kan vervolgens gerust meer dan een jaar lang bewaard worden.

De prijs is wel iets hoger dan een gewoon biertje. Dit omdat er niet met miljoenen liters tegelijk kan worden geproduceerd net als een Heineken of Amstel en het produceren er van gewoon meer tijd in beslag neemt. Erik zijn droom is om op den duur een eigen brouwerij in Joure te beginnen. ‘Misschien in de toekomst dat er ruimte is voor 1 biertje per seizoen.  Het zou natuurlijk leuk zijn dat het biertje in ieder huishouden in en om Joure terug te vinden is. Ook zou het leuk zijn toeristen het als aandenken mee zouden nemen naar huis’.

Wij wensen Erik heel veel succes met zijn onderneming en houden u natuurlijk op de hoogte van de ontwikkelingen. Er zit vast nog meer in het vat…