Het ‘drama’ van de rijdende carbid bus die af ging

04-01-2020 JOURE – Met verbijstering hebben wij de afgelopen vier dagen de media gevolgd en de commentaren die daarbij op verschillende (sociale) media zijn verschenen. Het was een behoorlijke knal inderdaad. In de (ruime) omgeving was de klap hoorbaar van de rijdende carbid bus.

Binnen twee uren stonden er diverse filmpjes online met de gebeurtenis en de schade die er achter bleef. Natuurlijk reageer je in eerste instantie emotioneel, als je dit nu als ondernemer of inwoner overkomt. Daar is alle begrip voor. En inderdaad, verschrikkelijk sneu voor de gasten van het getroffen hotel die op een wel heel ruwe manier het nieuwe jaar in gaan. Dit was niet wat zij en de ondernemer voor ogen hadden tijdens de jaarwisseling.

De daders hadden dit ook niet voor ogen en het was zeker niet hun bedoeling om zoveel schade en chaos achter te laten. Natuurlijk was het niet slim om de rijdende carbid bus al ‘geladen’ te vervoeren. De gevolgen zijn inmiddels bekend. De volgende dag waren de 12 betrokkenen in ieder geval mans genoeg om zichzelf te melden bij de politie en zich aan te geven. Toen dit bekend werd, bleek ook dat zij alle ontstane schade willen vergoeden.

Voor zowel de hoteluitbaters als de daders is er een crowdfunding actie gestart om hen een hart onder de riem te steken. In een reactie laten de hoteluitbaters weten dat zij er vanuit gaan dat ‘het geld bedoeld is om ontstane schade te vergoeden’. Het zou natuurlijk ongepast zijn om als grap te zeggen dat het geld dat wordt ingezameld voor de 12 ‘verdachten’, zal worden aangewend voor de bouw of aanschaf van een nog grotere carbid bus voor de volgende jaarwisseling.

De ondernemers hebben aangifte gedaan van vernieling. Dat is begrijpelijk. Om ook aangifte van ‘zware mishandeling’ en ‘poging tot doodslag’ te doen gaat wel een beetje ver. Ook was er geen sprake van een ‘gerichte aanslag’, er was immers geen opzet in het spel. Maar gelukkig hoeven wij hier ons niet druk over te maken. Het zal uiteindelijk aan de rechter zijn om te oordelen of er ‘notitie’ voor de verdachten in hun dossier zal komen te staan.

Wij hopen oprecht dat alle ontstane schade snel zal worden opgelost en vergoed. Natuurlijk zullen de daders worden gestraft voor alles wat er is gebeurd. Dit zal voor hen zeker financieel gevolgen hebben. Maar maak het nu niet groter dan het is. De media opzoeken geeft Joure en de omgeving alleen maar een slechte naam en imago. Laten we juist die energie positief steken in het herstellen van de schade en de aandacht vestigen op wat Joure en omgeving (voor haar toekomstige gasten) te bieden heeft…

(Ingezonden door de heer J. Zijlstra)