Grutte Bear kampioen, Lytse Bear kan nog kampioen worden


18-09-2017 KORTGENE – Afgelopen zaterdag stond de 7e NK wedstrijd van het seizoen op het programma; de 17e editie van de Veerse Meer race in het Zeeuwse Kortgene. Een 12,3 kilometer lange race op het Veerse Meer, welke kort is maar toch als vrij pittig beschouwd mag worden. Een cruciale wedstrijd in de strijd om het Nederlands Kampioenschap dat in totaal uit 8 wedstrijden bestaat. Per wedstrijd krijgen roeiteams net als bij Skûtsjesilen punten toegekend. De nummer één krijgt 0,9 punten, de nummer twee krijgt twee punten, etc. Voor het eindresultaat wordt naar de beste 6 wedstrijden gekeken.

Het team met de minste punten aan het einde van seizoen is de winnaar.  Na 5 gewonnen wedstrijden had De Grutte Bear voldoende aan een top vijf klassering in Veere. De Lytse Bear strijd nog samen met de Pulp Fiction uit Makkum om de hoogste eer in het eindklassement. De dames staan 1 punt achter op de concurrent. 

Met de wedstrijd van London nog in de armen en enkele roeiers die niet geheel fit waren, begon De Grutte Bear enigszins gehavend aan de strijd. Rond de klok van 13:00 gingen ze nog wel als een speer van start maar richting het eerste keerpunt hadden ze moeite de boot boven de 10 KM per uur te houden. Na het keerpunt kregen ze 6 KM met een lichte wind tegen voor de kiezen. Mede door goed stuurmanwerk van stuur Frans werden onderweg de nodige sloepen ingehaald en kon De Grutte Bear de ideale lijn houden op weg naar het laatste stuk bochtenwerk. Als laatste moest een eiland met ondiep water gerond worden. Daar kwam de Nederlands Kampioen van vorig jaar langszij en dat stimuleerde De Grutte Bear om nog eens alle zeilen bij te zetten op weg naar de finish.

Aangemoedigd door support vanaf de kant en de adrenaline door het lichaam konden de mannen er nog een eindsprint uitpersen, waardoor zij nog extra seconden konden pakken op de concurrentie. In een tijd van 1:17:02 kwamen ze over de finish. Op basis van het verloop van de wedstrijd wist De Grutte Bear dat dit genoeg was voor de top vijf. Tijdens de prijsuitreiking bleek De Grutte Bear ondanks een niet fitte boot ook hier de beste te zijn en mochten de mannen plaatsnemen op de hoogste trede. Het verschil met de verrassende nummer twee Azorean High bedroeg slechts 20 seconden. Met deze overwinning is de Grutte Bear officieel voor de derde keer in zijn historie Nederlands Kampioen sloeproeien geworden. Voor Jorn Kamsma en de gebroeders van der Molen (Jefrrey en Marnix) wordt dit hun eerste titel. 

De dames van de Lytse Bear starten even na 15:00 uur aan hun race, die kort daarvoor nog werd geteisterd door hevige regenbuien waar zelfs ook nog hagel naar beneden kwam. Enigszins verkleumd begonnen de dames aan hun 12,3 km. De start verliep uitstekend en de snelheid zat er met ruim 10 km per uur goed in. Op het eerste gedeelte tot aan de keerboei moesten de dames profiteren van de stroom mee en zo snel mogelijk sloepen inhalen richting de kop van het deelnemersveld. De Pulp Fiction startte 2 minuten achter de Lytse Bear, op de finishlijn is deze tijd ook ongeveer het verschil wat er in de eindtijd tussen de sloepen mag zitten. Zaak dus om vol gas de concurrentie voor te blijven. Na de keerboei komt het 6 kilometer lange stuk met stroom tegen.

Dit wordt lastiger roeien maar de dames weten de sloep uitstekend op gang te houden. Snelheden van 9,3 km per uur worden hier bereikt. De dames roeien gestaag door en zien de Pulp Fiction naderen. Na het eiland komen de dames van de Pulp Fiction langszij, maar de Lytse Bear weet goed aan te haken. Met nog maar 1,5 kilometer te gaan zetten de dames de eindsprint in om het verschil op de finishlijn zo klein mogelijk te houden. Onder luide aanmoedigingen van stuurmand Wiebe weet hij de dames tot het uiterste te drijven, elke seconde telt. In een tijd van 1: 20:13 uur finisht de Lytse Bear. Het is erop of eronder voor de dames. Wanneer deze wedstrijd wordt gewonnen staan de dames weer aan de leiding. Tijdens de prijsuitreiking blijkt het eronder te zijn. Op slechts 3 seconden geklopt door de dames van de Pulp Fiction uit Makkum die hiermee hun koppositie verstevigen. Over twee weken de ontknoping tijdens de laatste NK wedstrijd die plaatsvind in Langweer.