Grou (on) terecht SKS kampioen


18-08-2017 JOURE – Terwijl Akkrum haar vierde dagwinst boekte en als vierde eindigde in het eindklassement, werd Grouw vanmiddag kampioen bij het SKS Skûtsjesilen. Het skûtsje van Grou werd eerder kampioen in 2005, 2009 en 2014. Volgens schipper Douwe Azn Visser was het een zwaar bevochten titel. Het hoger beroep van Akkrum werd aan het eind van de ochtend afgewezen waardoor het klassement bleef zoals het was. De wind zorgde vandaag voor een boeiende strijd om de titel.

Bij de start legen Grou en Heerenveen dicht bij elkaar. Grou nam een groot risico door voor de Súdwesthoek langs te kruisen. Auke de Groot moest wijken, terwijl hij over bakboord zeilde. En dus werd de protestvlag aan de klassementsleider getoond. De wind wakkerde soms flink aan en door een stevige windvlaag sloeg het skûtsje van Súdwesthoek om. Er vielen geen gewonden. Echter was de protest vlag van de Sudwesthoeke verdwenen. Volgens Auke de Groot was het protest al naar beneden gehaald alvorens het Skûtsje omsloeg. Bij een protest had Auke de Groot zonder meer gelijk gekregen en was Grou niet kampioen geworden.

Akkrum pakte de derde dagoverwinning, gevolgd door Earnewâld op de tweede plaats. De Sneker Pan zeilde op thuiswater naar de derde positie wat ook het uiteindelijk resultaat was in het eindklassement. Sytze Brouwer van Heerenveen werd tweede. De kersverse SKS kampioen Grou ontving het Sulveren Skûtsje voor het publiek op het Starteiland. Morgenavond om 20:00 uur is in Grou de huldiging van het Grouster skûtsje