Grootste agrarische bank verwacht stabiele melkprijs

06-04-2019 JOURE – De bank verwacht voor de aankomende maanden een redelijk stabiele gemiddelde melkprijs in de Europese Unie. Door de beperkte groei van de melkaanvoer zijn er mogelijkheden voor een verbetering van de melkprijs richting het einde van het tweede kwartaal. Met het huidig melkprijsniveau wordt een ontspannen liquiditeit verwacht op de meeste melkveebedrijven. Dit betekent dat er voldoende ruimte is om aan lasten te voldoen en vervangingsinvesteringen te financieren.

De groei van de melkproductie in de voornaamste zuivel exporterende landen komt tot stilstand. Voor de eerste helft van 2019 verwacht de bank een kleine daling in de melkaanvoer ten opzichte van vorig jaar. In de meeste regio’s zijn melkprijzen vooralsnog onvoldoende om de stijgende kosten volledig te kunnen compenseren. Enkele regio’s hebben nog steeds te kampen met de gevolgen van tegenvallende weersomstandigheden.

Vlak voor de start van het weideseizoen heeft de droogte van afgelopen jaar nog steeds invloed. Ondanks de huidige milde temperaturen en regenval, hebben sommige regio’s in Noordwest-Europa nog steeds last van tekorten aan vocht in de bodem. Weersomstandigheden gaan een cruciale, maar onzekere, rol spelen tijdens de belangrijkste melkproductie maanden in Europa. Het aankomende kwartaal verwacht de bank een daling van de melkproductie van circa 0,25% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2018. Daar zal de productie weer licht gaan toenemen.