Grijs, toenemende kans op buien

04-06-2020 JOURE – Het is bewolkt en de kans op buien neemt toe. De meeste buien zijn voor het oosten. Met 15-17 graden is het een stuk kouder dan afgelopen tijd en ook flink kouder dan de normale 18-21 graden voor begin juni. Morgen trekken felle buien over het land met kans op hagel en onweer. Tijdens buien is het dan slechts 9 graden, een temperatuur die beter past bij maart.

Vanochtend is het grijs. Aanvankelijk is het op de meeste plaatsen droog, maar geleidelijk neemt de kans op buien toe. Daarbij regent het over het algemeen licht of valt er motregen, maar lokaal kan het ook plenzen.

Vanmiddag blijft het bewolkt. Aan het begin van de middag komen verspreid over het land enkele buien voor. Gedurende de middag neemt de buiigheid toe en daarbij zijn de meeste buien voor het oosten en zuidoosten. Het kan plaatselijk even stevig doorregenen, maar er zijn regionaal ook perioden waarbij het langere tijd zachtjes regent.

De maxima komen uit op 15 graden in het westen tot 17 in het oosten en zuidoosten. Daarmee is het flink kouder dan we gewend zijn en ook een stuk frisser dan normaal. Middagtemperaturen van 18-21 graden zijn begin juni gebruikelijk. De wind is matig en komt uit het noorden tot noordwesten. Aan zee kan het vrij krachtig tot krachtig waaien. Door de stevige wind voelt het aan als 10-15 graden. Lange mouwen en een jas zijn dan ook geen overbodige luxe.

Vanavond klaart het vanuit het westen op en kan de zon nog even te zien zijn. In de eerste helft van de avond hebben voornamelijk het oosten en zuidoosten nog met buien te maken, maar deze trekken geleidelijk naar Duitsland weg. Daardoor verloopt de tweede helft van de avond op de meeste plaatsen droog.

Komende nacht is er een mix van opklaringen en wolkenvelden. Een enkele bui is mogelijk, maar vrijwel overal blijft het droog. In de tweede helft van de nacht neemt de bewolking vanuit het westen toe en stijgt de kans op buien. Met minima van 6-8 graden belooft het een koude nacht te worden.

Morgenochtend breidt een gebied met buien zich vanuit het westen over het land uit en raakt het geheel bewolkt. In het oosten kan aan het begin van de ochtend de zon nog te zien zijn. Bij buien kan het stevig regenen en is ook kans op een klap onweer en hagel. Tijdens buien daalt de temperatuur naar 9 graden en daarmee is het zeer koud. Door de stevige wind voelt het zelfs aan als een graad of 6 en dan is een winterjas misschien wel de meest passende kleding. Dit weer hoort wat dat betreft beter bij maart dan bij juni!

Morgenmiddag heeft ons land vooral in de eerste middaguren te maken met felle buien met kans op hagel en onweer. Ook kunnen lokaal windstoten voorkomen tot 75 km/uur. De felste buien trekken in de tweede helft van de middag naar het oosten weg, maar geheel droog wordt het nog niet. Vanuit het westen volgen namelijk nog enkele nieuwe buien. Er is de hele middag vrij veel bewolking aanwezig, maar met het afnemen van de buien in de loop van de middag komt de zon er wel steeds vaker bij.

Het is koud zomerweer met een maximumtemperatuur van 12 graden op de Wadden tot ruim 14 in het zuidoosten. Daarmee is het maar liefst 10-15 graden kouder dan afgelopen dinsdag, toen het nog 22-29 graden werd. De wind is overwegend matig en draait van noordwest naar west.

Morgenavond trekken nog enkele buien over het land, maar op veel plaatsen wordt het droog. De zon schijnt nog een tijd en er zijn ook enkele wolkenvelden te zien.

In de nacht naar zaterdag is er een mix van opklaringen en wolken. De kans op buien neemt geleidelijk toe. Het koelt af naar een graad of 7.

Zaterdag belooft een onstuimige dag te worden. De wind zoekt de zuidwesthoek op en waait in het binnenland over het algemeen vrij krachtig (windkracht 5). In de kustgebieden wordt de wind krachtig tot hard (6-7 Bft.) en direct aan zee kan het stormachtig waaien (windkracht 8). Daarbij zijn windstoten mogelijk tot 75 km/uur en landinwaarts tot 65 km/uur.

Het weerbeeld bestaat uit een mix van zon, stapelwolken en enkele buien, mogelijk met onweer. Door de stevige wind razen de stapelwolken door de lucht. De meeste zon is voor het zuidoosten. Het wordt maximaal 14 graden in het noordwesten tot 17 in het zuidoosten, maar door de wind voelt het aan als slechts 8-13 graden. Kortom: het lijkt wel herfst!

Zondag is er waarschijnlijk vrij veel bewolking, maar er zijn ook zonnige momenten. Er ontstaan buien en daarbij kan een klap onweer voorkomen. Het wordt 15-17 graden en daarmee is het nog steeds een stuk frisser dan normaal. Maxima van 18-21 graden zijn in deze tijd van het jaar gebruikelijk. De wind is iets minder fel dan op zaterdag. Het waait matig in het binnenland tot krachtig aan zee.

Na het weekend blijft de temperatuur nog een aantal dagen onder normaal. De middagtemperaturen komen namelijk uit op een graad of 18. Er is kans op enkele buien en vaak is er meer bewolking dan zon. In de tweede helft van de week neemt de kans op warm, zonnig en droog weer toe. Mogelijk wordt het aan het eind van de werkweek en volgend weekend regionaal zelfs zomers met 25 graden of meer